Перше пленарне засідання в цьому році розпочалося з призначення керівника Рахункової палати. Ним стала Ольга Піщанська, яку обрали членом РП у грудні минулого року. До цього вона займала посаду голови АМКУ. За призначення О. Піщанської головою РП проголосували 252 народні депутати: «СН» — 180, «ЄС» — 0, «Батьківщина» — 13, «Платформа за життя та мир» — 17, «За майбутнє» — 10, «Голос» — 0, «Довіра» — 15, «Відновлення України» — 10, позафракційні — 7.

Перейшовши до розгляду законопроектів, парламент ухвалив у першому читанні урядовий законопроект «Про доброчесне лобіювання» (№ 10337) — 309 «за».

Законопроект, зокрема, визначає: термінологію у сфері лобіювання; права та обов’язки суб’єктів лобіювання; методи впливу; правила етичної поведінки суб’єктів лобіювання; створення Реєстру прозорості, власником та адміністратором якого є Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК); порядок реєстрації у Реєстрі прозорості та винятки з нього; доступ до Реєстру прозорості (відкритий і безплатний); звітність суб’єкта лобіювання, що вноситься до Реєстру прозорості; механізми контролю за діяльністю суб’єктів лобіювання шляхом моніторингу дотримання законодавства з питань лобіювання.

Варто нагадати, що необхідність формування в Україні правової бази здійснення лобіювання через прийняття відповідного закону визначено як політичну рекомендацію у звіті Єврокомісії про прогрес України в межах пакета розширення, який було представлено 8 листопада 2023 року.

За основу конституційною більшістю (326 «за») Верховна Рада підтримала також законопроект «Про організацію належного рівня медичного забезпечення Збройних Сил України» (№ 10343), ініціатором якого виступила Інна Совсун («Голос»).

Проектом, зокрема, передбачається надання Міноборони повноважень щодо затвердження для сил безпеки і оборони клінічних протоколів, табелів матеріально-технічного оснащення, стандартів надання домедичної та медичної допомоги на догоспітальному рівні під час ведення бойових дій за стандартами НАТО. Міноборони також визначатиме порядок дотримання зазначених стандартів та здійснюватиме нагляд за їх додержанням.

У першому читанні депутати ухвалили законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення онлайн комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства» (№ 9662), відповідно до якого платникам податків надається право на розгляд їх заперечень і скарг та інших заяв через засоби дистанційної комунікації. Проектом також уточнюються окремі положення податкового законодавства.

Так само за основу було підтримано й проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо стабілізації розрахунків на ринку електричної енергії» (№ 5399). Цим проектом, зокрема, врегульовується низка проблемних питань оподаткування учасників ринку електроенергії в Україні, які виникли внаслідок тривалого непогашення ланцюгової заборгованості на ринку електричної енергії між ключовими державними електроенергетичними та вугледобувними підприємствами та іншими учасниками ринку електричної енергії.

Крім того, під час пленарного засідання депутати висловили довіру (252 «за») своїй колезі Ользі Василевській-Смаглюк («СН») — вона стала заступницею голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики.

Водночас депутати підтримали рішення щодо обрання Наталії Локтіонової членом Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва, а Михайла Соколова — Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.


Василь Мокан.


Під час засідання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.