У п’ятницю в сесійній залі, окрім народних депутатів, були присутні Президент Володимир Зеленський, Прем’єр-міністр Денис Шмигаль та представники Кабінету Міністрів. Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук повідомив, що всі присутні в залі мають велику честь вперше приймати в українському парламенті високоповажного гостя, надійного союзника та справжнього друга України пана Прем’єр-міністра Сполученого Королівства Великої Британії та Північної Ірландії Ріші Сунака.

«Країна, яку ви представляєте, і народ, який ви представляєте, є нашим надійним партнером упродовж усіх років незалежності», — звернувся до високоповажного гостя Руслан Стефанчук. Від імені Верховної Ради він висловив слова глибокої вдячності народу Сполученого Королівства, британському парламенту та уряду за непохитну солідарність з Україною. «Ця війна є без перебільшення визначальною для майбутнього усього світу, і ми раді, що Велика Британія усвідомлює це, і цінуємо, що в цій боротьбі маємо такого надійного і відданого союзника», — наголосив очільник парламенту.

Свій виступ Ріші Сунак розпочав так: «Я прибув із найстарішого парламенту світу, щоб звернутися до найсміливішого. І це велика честь для мене. Кожний парламентарій, який працює в демократично обраному парламенті, дорожить ідеалом свободи. Ваша мужність полягає в тому, що ви захищаєте цей ідеал, навіть коли ворог знаходиться на відстані 20 кілометрів до цієї будівлі. Чимало з вас особисто були під прицілом, але ви не дали себе залякати, ви продовжували проводити засідання і виконувати свій обов’язок, як ви це робите протягом всієї цієї війни. Саме тут ви уособлюєте суверенітет і незалежність, заради яких ваш народ готовий пожертвувати всім».

Прем’єр-міністр Великої Британії висловив гордість за те, що може називатися другом Президента Володимира Зеленського. «Жоден лідер цього століття не зробив більше для об’єднання ліберальних демократій на захист наших цінностей, тому дозвольте від імені усіх нас сказати вам дякую», — сказав він.

Те, що сьогодні відбувається в нашій країні, Ріші Сунак назвав «складним моментом у боротьбі за свободу». «Як завжди, під час конфлікту, будуть невдачі, й ми повинні готуватись до того, що це буде довга війна», — зауважив він. Історія свідчить, що демократії, які витримують, завжди переможуть, переконаний британський прем’єр. За його словами, путін не може цього зрозуміти, але жодна армія ніколи не здолає волю вільного народу.

Саме тому Україна переможе.

російські військові значно переважають за чисельністю українські сили, констатував Ріші Сунак, але зауважив водночас і те, що ми вже повернули собі половину окупованої території, утримали схід, відновили життєво важливі судноплавні шляхи, щоб допомогти прогодувати світ. А ще -дедалі більше перетворюємо Крим на вразливе місце для росії, а не на їхню сильну сторону. «Ці перемоги свідчать: росію можна перемогти в її загарбницькій війні, вона вже втратила майже пів мільйона осіб. путін зіткнувся зі спробою державного перевороту і звинувачений як міжнародний військовий злочинець. Він очолює економіку, сильно ослаблену санкціями, і йому вдалося «переконати» країни по всій Європі значно збільшити свої оборонні витрати. Тепер він змушений випрошувати зброю в Ірану і Північної Кореї, відчайдушно жертвуючи сотнями тисяч чоловіків в надії, що Україна поступиться або що її друзі підуть геть», — наголосив очільник британського уряду. І заявив, що Україна не здасться і Сполучене Королівство Британії ніколи не відступить.

Ріші Сунак висловив гордість з приводу того, що Британія вже надала нам понад 9 мільярдів фунтів стерлінгів підтримки. «Але я хочу піти ще далі, — сказав він. — Сьогодні ми з Президентом Зеленським домовилися про нове партнерство між нашими країнами, яке розраховано на сто й іще більше років. Наше партнерство стосується оборони та безпеки. Мова йде про унікальні зв’язки між нашими народами та культурами. Йдеться про відбудову нової і кращої України, залучення інвестицій у робочі місця, в житло, фінансування вивчення англійської мови для українців».

«Ми допоможемо вам перемогти у війні», — цю фразу в залі зустріли оплесками. Як і її продовження: «росія думає, що вони нас перечекають, що наша рішучість похитнулася. Це не так, за останні два роки ми відправили вам 2,3 мільярда фунтів стерлінгів військової допомоги. Цього року ми збираємося збільшити цей показник з найбільшим оборонним пакетом на сьогодні вартістю 2,5 мільярда фунтів стерлінгів». Цей пакет включатиме більше засобів протиповітряної оборони, більше протитанкового озброєння, більше ракет дальнього радіуса дії, тисячі набоїв та артилерійських снарядів і навчання для тисяч солдатів. «Не сумнівайтеся, ми нікуди не відвертаємося, а путін ніколи нас не перечекає. Ми тут заради України стільки, скільки буде потрібно», — запевнив Прем’єр-міністр Великої Британії. Утім, він переконаний, що найкращий спосіб забезпечити Україну необхідною зброєю — це допомогти виробляти цю зброю самостійно. Тож нам мають намір допомогти над масовим істотним збільшенням оборонно-промислового виробництва. «Вірю, що це стане джерелом величезної економічної міцності для України в майбутньому, — запевнив Ріші Сунак. — Отже, навіть коли виникне питання надавати більше обладнання, ми допоможемо вам стати зброярнею вільного світу. Британські компанії, такі як BAE Systems, IMS, вже надають підтримку вашим Збройним Силам з території України, і ми підемо далі, починаючи з сьогоднішнього дня з 200 мільйонів фунтів стерлінгів на виробництво тисяч нових безпілотників як тут в Україні, так і в Сполученому Королівстві. Це найбільший пакет безпілотників, наданий Україні будь-якою країною».

Така угода підтримує історичний вибір України щодо вступу в НАТО, переконані у Великі Британії. «Вважаю, що законне місце України в НАТО, — наголосив Прем’єр-міністр цієї країни. — Але справа не лише в тому, яку користь НАТО принесе Україні. Йдеться також про те, яку Україна принесе користь НАТО. Ваше розуміння сучасної війни приходить не з підручника, а з поля бою. Ваші Збройні Сили є досвідченими інноваційними та хоробрими. Україна належить до НАТО і НАТО буде сильнішим з вами».

«Ми з Президентом Зеленським щойно підписали нову угоду про безпеку. Якщо росія коли-небудь знову вторгнеться в Україну, Велика Британія прийде вам на допомогу, надаючи швидку і постійну допомогу в сфері безпеки. Ми надамо сучасне обладнання на суші, морі та в небі, санкції проти російської економіки і будемо тісно співпрацювати з союзниками над цим. Вам не доведеться просити, вам не доведеться доводити, що вам це потрібно.

Сполучене Королівство буде з вами від першого і до останнього моменту», — заявив Ріші Сунак під час свого виступу в парламенті. «Якщо ми похитнемося зараз, ми підбадьоримо не лише путіна, але і його союзників у Північній Кореї, Ірані та інших країнах, — продовжив він. — Або станемо на бік України і будемо захищати нашу спільну справу — перемоги демократії над диктатурою, свободи над тиранією, верховенства права над анархією».

Своє звернення Прем’єр-міністр Великої Британії завершив такими словами: «В один із перших днів вторгнення, у темряві, перед світанком, коли російські бомби падали на Київ, Президент Зеленський стояв під Будинком із химерами і надіслав світу просте сміливе послання: «Ми тут»! Сьогодні світ запитує: «Чи захитаються ваші союзники, чи ослабне рішучість, чи похитнеться віра у ваш успіх»? Моя відповідь така сама: «Ми тут»!

Як символ незламного альянсу України та Великої Британії Ріші Сунак передав українському парламенту прапор Сполученого Королівства, підписаний усім урядом цієї країни.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.