До Верховної Ради України завітала делегація латвійського парламенту на чолі зі Спікеркою Саейми Латвії Дайгою Міерінею. Це перший її офіційний візит до України.

Пані Спікерка виступила з промовою перед українським парламентом на початку пленарного засідання. Вона, зокрема, поінформувала депутатів про проєкти навчання українських військових і військові поставки, збільшення виробництва дронів для України. Запевнила, що Латвія залишається однією із найвідданіших і найщиріших союзників Києва та заявила про підтримку України на шляху до ЄС і НАТО.

Крім того, пані Міеріня підтримала конфіскацію російських активів та підкреслила важливість відповідальності рф за військові злочини. Свій виступ вона завершила словами: «Ми ніколи не втомимося! За вашу і нашу свободу! Слава Україні!».

Перейшовши до розгляду питань порядку денного, народні депутати обговорили поправки до законопроекту «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану» (№ 10062). Під час підготовки законопроекту до другого читання до нього надійшло 334 поправки і пропозиції. Крім того, в порівняльній таблиці до законопроекту містяться пропозиції Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, викладені у рішенні комітету від 9 січня 2024 року. Як повідомили в комітеті, порівняльна таблиця до законопроекту містить 415 поправок і пропозицій, з яких: 135 — враховано, 72 — враховано редакційно, 29 — враховано частково, 179 — відхилено. Нині комітет рекомендував ухвалити законопроект у другому читанні та в цілому.

Очікували на ухвалення цього проекту і в оборонному відомстві. Адже переконані, що він розблокує цифровізацію української армії та дозволить їй діяти більш мобільно та ефективно як на полі бою, так і в тилу.

Реалізація положень законопроекту сприятиме швидкому збору, обробці та використанню військових даних, а також нарешті переведе послуги та процеси для військовослужбовців у зручний цифровий формат, зауважили в Міноборони.

Законопроект надає Міноборони можливість посилити кіберзахист та право розміщувати свої ІТ-системи у військових хмарних сховищах країн-членів НАТО. Завдяки чому буде:

вивільнено засоби ППО, які захищають національні дата-центри від постійних ракетних обстрілів (натомість цей ресурс буде використовуватись для прикриття інших об’єктів військової та цивільної інфраструктури);

прискориться та розшириться доступ Сил оборони до розвідданих союзників;

прискориться розробка та розгортання нових бойових систем та електронних сервісів для війська;

посилиться захист даних від кібератак ворога тощо.

Водночас законопроект передбачає удосконалення реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів, зокрема, в частині налагодження взаємодії між реєстрами, використання даних щодо військового обліку тощо.

Документ також запроваджує можливість створення і використання цифрового військового-облікового документа (сертифіката).

Крім того, завдяки законопроекту буде створено реєстр військовослужбовців ЗСУ та Державної служби спеціального транспорту, який дозволить забезпечити надання онлайн-послуг військовослужбовцям. Буде створено портал електронних послуг для військовослужбовців та військовозобов’язаних. Наприклад, з’явиться можливість надання статусу УБД онлайн, офлайн та автоматично при наявності необхідних даних у системі.

Міністерство оборони та Генеральний штаб, підтримавши законопроект, висловили сподівання на позитивне голосування в сесійній залі.

Після довгих і складних дискусій законопроект № 10062 було прийнято у другому читанні та в цілому — 249 «за».

Водночас народні депутати не підтримали законопроект «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та інших законів щодо встановлення адміністративної відповідальності за порушення вимог або невиконання деяких заходів правового режиму воєнного стану» (№ 10195), який передбачав посилення відповідальності за порушення комендантської години. У другому читанні його підтримали лише 214 обранців. Натомість голосів вистачило, щоб спрямувати проект на повторне друге читання.

Розблокували депутати й підписання законопроекту про медичний канабіс, проваливши голосування за проект постанови «Про скасування рішення Верховної Ради України про прийняття у другому читанні та в цілому проекту Закону України «Про регулювання обігу рослин роду коноплі (Cannabis) в медичних, промислових цілях, науковій та науково-технічній діяльності для створення умов щодо розширення доступу пацієнтів до необхідного лікування онкологічних захворювань та посттравматичних стресових розладів, отриманих внаслідок війни» (р. №7457 від 10.06.2022)».


Під час засідання.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.