Виставка під такою назвою в четвер відкрилася в столичному Центрі української культури та мистецтва (вул. Хорива, 19-В). Організатори присвятили її Міжнародному Дню інвалідів.

Живописні пейзажі, картини зі штучних квітів, Петриківський розпис, авторська лялька... — роботи, зібрані й представлені фахівцями Київського міського Центру соціальної, професійної та трудової реабілітації інвалідів, мають не лише мистецьку, естетичну цінність. Вони унікальні ще тому, що їх, як і їхніх авторів, не часто зустрінеш на вернісажах. І орендувати великі зали ці художники не можуть, та й сам процес створення шедеврів дається їм важче, вимагає чимало часу. Уявіть: сліпа мисткиня створює об’ємні картини; дівчина з ДЦП малює Петриківку; жінка, яка не розрізняє кольорів, шиє ляльки; а хлопчина з вадами зору займається графікою.

Найбільше такі митці не люблять, коли підкреслюють «обмеженість їхніх можливостей». Декого навіть довелося вмовляти, щоб взяли участь у виставці: бо не звикли до уваги до власної персони, тим більше — до своєї творчості. Утім, саме про можливості й говорили поважні гості на відкритті виставки. Про те, наскільки творчо й якісно використовують їх ті, у кого вони обмежені; і як почасти недолуго витрачаємо наші безмежні можливості ми — здорові...

Триватиме виставка до 16 листопада. Вхід вільний. Приходьте самі, і дітей своїх від комп’ютерів відривайте. Мистецтво надихає, а в цьому випадку ще й виховує.


Учасниця театральної студії «Посох» Ірина Бабак та художник Юрій Пацан діляться враженнями.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.