І на те окрім війни, як найочевиднішої причини, було ще декілька:

• Зростання курсу валют, що автоматично призвело до подорожчання товарів в середньому на 30% у гривні.

• Відсутність можливості доставки в деякі прифронтові регіони України.

• Неготовність очікувати доставку з-за кордону тривалий час через нестабільність ситуації.

Втім вже зараз ми можемо говорити, що ситуація все ж змінюється на краще. За даними сайту Promocodius, що пропонує різноманітні промокоди та купони, кількість покупок за кордоном серед українців вже зараз стрімко зростає, хоча й не досягла довоєнних показників.

Спираючись на дані, отримані від компанії Meest China, що спеціалізується на доставці товарів з Китаю, у першому кварталі 2023 року українці замовили доставку понад 26 мільйонів посилок, що вдвічі більше, ніж за аналогічний період 2022 року (13 мільйонів).

Разом з тим менеджер Promocodius Роман Жорнік зазначив, що українці стали більш ретельно обирати пропозиції зі спеціальними умовами, шукаючи варіанти з безкоштовною доставкою, промокоди, знижки та програми лояльності. Представники компанії підтвердили, що ще наприкінці 2022 року та на початку 2023-го зафіксували активність аудиторії. Зокрема українці почали частіше використовувати промокоди AliExpress.

Слова Promocodius та Meest China підтверджують й інші учасники міжнародних торгових процесів та логістики. Так, нещодавно директор департаменту міжнародних операцій «Укрпошти» Юлія Павленко в інтервʼю зазначила:

«Попит дійсно зріс. Люди активніше купують товари в магазинах за кордоном. Вони обирають в першу чергу ті товари, які з певних причин не можуть придбати в Україні, або ж які всередині країни коштують значно дорожче».

Також Юлія Павленко зазначила, що наразі «Укрпошта» за обсягами імпорту вже майже вийшла на 85% від обсягів довоєнного періоду. Водночас минулого року обсяги склали всього 40%. Вже найближчим часом очікується досягнення позначки 90%.

Втім варто зауважити, що активність покупців є неоднорідною та може суттєво змінюватися через обʼєктивні фактори. Наприклад, в періоди регулярних аварійних та планових відключень електроенергії істотно зріс попит на зовнішні акумулятори та ліхтарики. Ціна на них в Україні різко підскочила, тому велика кількість українців робили замовлення саме за кордоном, де навіть без промокодів та знижок ціни були істотно меншими.

PromoCodius — це онлайн-платформа, яка пропонує актуальні купони, промокоди та знижки для тисяч відомих брендів. Заснована в 2016 році. Працює в Україні, Чехії, Польщі, Словаччині, Румунії, Швеції, Данії, Фінляндії, Норвегії, Іспанії, Мексиці, США, Туреччині.