Під час робочої поїздки народні депутати відвідали КПТМ «Черкаситеплокомуненерго», яке є лідером у впровадженні ефективних заходів із розвитку централізованого теплопостачання.

Окрім ведення основної діяльності — утримання теплових мереж та генерації теплової енергії для опалення та гарячого водопостачання, підприємство розвиває розподілену генерацію електричної енергії. Завдяки підтримці міжнародних партнерів — Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) — КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» встановило шість когенераційних установок. Такі установки генерують електроенергію для власного споживання підприємства, що дає місту змогу мати безперебійне теплопостачання в умовах аварійних або планових відключень електроенергії. Крім того, вироблена установками електрична енергія може відпускатись у мережу для інших споживачів, завдяки чому знизиться дефіцит в енергосистемі в пікові години.

«Досвід Черкас є гарним прикладом для всієї України, інші підприємства теплокомуненерго мають перебирати їхній досвід і розвивати галузь», — зазначив голова комітету Андрій Герус.

Він додав, що комітет зі свого боку надає підтримку в реалізації відповідних проєктів та координує взаємодію між USAID та операторами газорозподільних мереж і операторами систем розподілу з метою оперативного приєднання КГУ до газових та електричних мереж.

У 2024 році USAID ПЕБ планує встановити в Україні 91 когенераційну газопоршневу установку. Ці установки забезпечуватимуть автономну роботу комунальних теплопостачальних підприємств.

Під час засідання директор КПТМ «Черкаситеплокомуненерго» Павло Карась поділився досвідом успішної роботи підприємства, а також зробив презентацію на тему: «Чи можливе прибуткове централізоване теплопостачання?».


Голова комітету Андрій Герус (у центрі).
 


Оператор Ольга Рибченко.
 


Диспетчер Олександр Купець.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.