Тому на міжнародному рівні необхідно сформувати спільні рішення і механізми реалізації принципу «росія заплатить». На цьому під час міжнародної конференції «Об’єднані заради справедливості. Об’єднані заради збереження культурної спадщини» наголосив Прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Зазначивши, що за оцінкою Світового банку тільки на деокупованих територіях України втрати у сфері культури оцінюються в 19,6 мільярда доларів. Водночас сума для відновлення понад 900 пошкоджених та зруйнованих об’єктів історії та культури оцінюється майже у 9 мільярдів доларів.

Крім того, зараз понад 20 тисяч пам’яток культури національного та місцевого значення перебувають під тимчасовою окупацією, де вони часто знищуються та розграбовуються. «Тому всі знищені або постраждалі внаслідок російської агресії об’єкти культурної спадщини внесуть до спеціального державного реєстру. Він буде одним з інструментів визначення розмірів компенсацій від рф», — зазначив Д. Шмигаль, наголосивши на важливості ретельної оцінки збитків і втрат у сфері культури.

«Ця інформація становитиме основу доказової бази для міжнародних судових інституцій», — сказав він, підкресливши, що світу потрібен прецедент покарання за вандалізм і мародерство у сфері культури, бо це матиме величезне значення для збереження культурних надбань в усіх частинах світу та на всіх континентах.

Генеральний прокурор Андрій Костін звернув увагу, що поряд зі знищенням чи пошкодженням понад 900 об’єктів культурної спадщини російські окупанти також пограбували більш як 40 українських музеїв, викравши з них десятки тисяч експонатів. «Масштабність і цілеспрямованість цих злочинів є ще одним свідченням намірів кремля здійснити геноцид українського народу. Це намір кожного дня вбивати наших громадян. Це намір позбавити нас майбутнього, навмисно викрадаючи десятки тисяч наших дітей. І це намір стерти нашу історію, знищуючи нашу культурну спадщину. Саме такий вигляд має геноцид. Тому сьогодні ми об’єднані заради того, щоб весь світ знав, що росія буде покарана за всі воєнні злочини», — наголосив А. Костін.

Підкресливши, що країна-агресор уже декілька століть свідомо здійснює культурний геноцид проти України, т. в. о. міністра культури та інформаційної політики Ростислав Карандєєв, підкреслив, що для нас захист культурної спадщини є питанням національної безпеки, яке ми не можемо відкладати «на потім». У зв’язку з цим він подякував міжнародним партнерам за допомогу в документуванні злочинів, а також за-кликав підтримати Україну у створенні сучасного надійного фондосховища для музейних експонатів.

Постійна представниця Президента України в Автономній Республіці Крим Таміла Ташева нагадала: «У 1783-му росією було ліквідовано колиску української державності — Запорозьку Січ, і тоді ж росіяни зруйнували Кримське ханство. А сьогодні ми бачимо, як протягом 10 років війни, яку росія розпочала з окупації Криму, кримськотатарська та українська ідентичності знову піддаються знищенню», — сказала вона, підкресливши, що до окупації у 26 музеях та 5 історико-культурних заповідниках півострова розміщувалося 1,2 мільйона музейних предметів, проте за останніх 10 років москва вже вивезла на територію рф десятки тисяч пам’яток різних епох.
Метою міжнародної конференції, яка об’єднала провідних фахівців з усього світу, є оцінка масштабів завданих культурній спадщині України збитків та забезпечення притягнення росії до відповідальності.