Понад 700 днів минуло від початку повномасштабного відкритого вторгнення рф на територію України. Війна вже стала нашою повсякденністю, хоча звикнути до неї все одно неможливо. Кожен новий день приносить новини про втрати на фронті та жертви серед мирного населення у прифронтових громадах, нальоти «шахедів» на цивільну інфраструктуру далеко від лінії фронту. Наші воїни героїчно протистоять ворогу, який один за одним влаштовує «м’ясні» штурми на українські позиції. Рашисти використовують проти наших захисників усі види артилерії, авіацію Су-34 та Су-35, півтонні КАБи, БпЛА-камікадзе. Кількість загарбників, яку стримують наші Герої на Куп’янському напрямку, нині рахують десятками тисяч.

Народний депутат України Андрій Клочко (на знімку крайній ліворуч) разом із волонтерами з БФ «Незламні серця» передали воїнам 1-ї Президентської бригади оперативного призначення імені гетьмана Петра Дорошенка «Буревій» двадцять «пташок» та позашляховик. «Війна — це щоденний виклик для кожного громадянина нашої держави. Тож разом маємо працювати на Перемогу, хто де може і хто чим може, аби спільними зусиллями це вдалося реалізувати», — повідомив народний депутат.

Зрозуміло, що значну частину часу народні обранці зайняті виконанням своїх прямих обов’язків: підготовкою законопроектів, участю в роботі комітетів та пленарних засіданнях Верховної Ради України. А от у вільний час багато з них займаються допомогою ЗСУ, теробороні, тимчасово переміщеним особам. «Це природно, допомагати іншим. Забезпечувати потреби військових, а також підтримувати тих, хто потребує допомоги, хто опинився у біді. Сьогодні ми, як велика родина, яку об’єднала спільна біда.

Війна не тільки загострила інстинкт самовиживання, а й пробудила найсвітліше в душах людей — піклуватися про свого ближнього», — каже Андрій Клочко. Парламентарій з перших днів війни активно долучився до волонтерської діяльності. Допомагав евакуюватися мешканцям Ірпеня, Бучі, Гостомеля, Бородянки, інших населених пунктів Київщини, що в лютому-березні 2022 року потрапили під окупацію ворога, а після їх визволення — забезпечувати мешканців громад продуктами та найнеобхіднішим. «Ми першими з цивільних потрапили у щойно визволені Ірпінь, Бучу. Побачене там жахіття, те, що було на кожній вулиці, дало усвідомлення, з ким ми маємо справу. Що це війна на знищення українців як нації. І сьогодні ми бачимо, що окупанти «не стоять за ціною», що путіну байдуже, скільки «руських» поляже на териконах біля Авдіївки, головне для нього — захопити, поневолити Україну, знищити все українське. Щоб не допустити цього, мусимо єднатися ще сильніше, відкласти до кінця війни всі суперечки та розбіжності. Бо в єдності наша сила, в єдності — наша Перемога! — резюмує Андрій Клочко. — Разом із БФ «Незламні серця» ми вже перевезли понад 400 тонн гуманітарних вантажів. Передали військовим щонайменше 73 автівки. Передаємо на фронт нашим воїнам дрони, спальники, медикаменти, одяг, буржуйки, смаколики.

Волонтери самі виготовляють дрони для військових — свій проект назвали Irpin Drones. Команда закуповує компоненти, тестує готові безпілотники в різних умовах, а вже потім везе БпЛА на передову».

Загалом уже передано 93 дрони, зокрема: 18 дронів бійцям Національної гвардії України в бригаду наступу «Рубіж»; 10 дронів до 28-ї бригади; ще один дрон розвідникам у 3-тю штурмову бригаду. Збори на безпілотники не зупиняються, бо, як кажуть самі волонтери: дрони, як патрони. Їх треба багато!

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.