Виходом із ситуації може стати залучення на вітчизняний ринок праці українських мігрантів. А ефективна міграційна політика стане суттєвою складовою післявоєнного відновлення України. На цьому наголошує народний депутат Павло Фролов (фракція СН).

Водночас парламентарій припускає, що після завершення війни потреба в робочих руках може зрости ще вдвічі. «Величезним ресурсом залишаються 1,6 мільйона, або понад 60%, офіційно непрацюючих внутрішньо переміщених осіб, яких дуже важко залучити до роботи, незважаючи на велику кількість державних програм стимулювання до працевлаштування», — розповідає народний депутат. Він каже, що найкращим заохоченням для цих громадян може стати вирішення житлової проблеми. І нагадує:

Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії російської федерації проти України, шукає такі можливості.

Ця тема, за словами Павла Фролова, обговорювалася під час круглого столу, організованого Всеукраїнською асоціацією компаній з міжнародного працевлаштування за підтримки USAID. «Разом із колегами, урядовцями, науковцями та представниками NGO обговорили передумови стримування відтоку населення, розвитку інтелектуального потенціалу держави і забезпечення найбільш повної професійної самореалізації на ринку праці», — повідомив він на своїй фейсбук-сторінці.

Нині за кордоном перебуває майже 6,2 мільйона біженців з України. Повернення цих потенційних працівників на конкурентну високооплачувану роботу стане ще більш складним завданням для української влади. «На європейському ринку праці за працездатних українців уже розгортається потужна боротьба, — запевняє народний депутат.

— Наприклад, у Німеччині, де знайшли притулок майже 1,1 мільйона українців, політики вже обговорюють шляхи спрощення бюрократичних вимог до надання відповідних дозволів та ліцензій для працевлаштування українців».

Наша країна вже сьогодні має готувати спеціалістів, які братимуть участь у відбудові, а також залучати жінок до праці. А це — доступна інфраструктура догляду за дітьми й ментальні зміни у ставленні жінок до свого працевлаштування, каже парламентарій. Водночас, за його словами, держава має не тільки розробити стратегію повернення мігрантів, а й запропонувати ефективні механізми для її реалізації. Важливими чинниками, на його думку, мають стати створення нових робочих місць із конкурентною оплатою, належних умов для проживання, довгострокова пільгова іпотека, можливість для розвитку та професійної самореалізації людини.

Вл. інф.

Фото з фейсбук-сторінки Павла Фролова.