Жінка може не тільки навчати, лікувати, бути правозахисницею, але здатна й зі зброєю в руках захищати свою країну в армії. На цьому наголосила Заступниця Голови Верховної Ради України Олена Кондратюк під час спеціального заходу щодо обговорення викликів та важливості підтримки жінок у вітчизняних органах правопорядку та екстрених службах. Його провели в Києві в межах глобальної кампанії та проекту «Сприяння безпеці людини в Україні через реагування на багатовимірну кризу, спричинену війною», що фінансується урядом Японії.

Нині наша країна має найвищий показник зі всіх країн НАТО, в частині гендерної рівності в армії, повідомила Віцеспікерка. «Понад 60 тисяч жінок служать у Силах оборони, п’ять тисяч українок зараз на передовій, фактично на нулі, — наголосила вона. — Але, коли ми говоримо про жінок, які тепер можуть реалізуватися в безпекових структурах, це не повинно впиратися у скляну стелю, яка не дає можливості жінкам займати вищі офіцерські звання. Наскільки вони можуть просуватися по кар’єрній сходинці? З цим, насправді, є проблеми». Як приклад Олена Кондратюк навела історію з ухваленням нещодавнього Закону про НАБУ, куди парламентське жіноцтво намагалося внести норму про те, щоб у структурах Національного антикорупційного бюро було не менш як 30% представниць прекрасної статі. На жаль, ця поправка поки що в парламенті не пройшла...

Заступниця глави парламенту розповіла про успіхи, яких вдалося досягти на шляху реалізації рівних прав жінок та чоловіків у силах безпеки і оборони, у силових структурах.

«Завдяки тому, що в 2017 році ми домоглися ліквідації урядом так званих заборонених для жінок професій, ми відкрили шлях і можливості для самореалізації в безпекових галузях, в тому числі і в поліції. Це було одне з фундаментальних рішень, які ми змогли провести через Кабінет Міністрів», — зазначила вона.

Віцеспікерка розповіла про своє знайомство з першою професійною жінкою-водолазкою, Катериною Нікітенко, яка завдяки таким новаціям в державі у свої дев’ятнадцять спромоглася пройти підготовку та здобула кваліфікацію водолаза, реалізувавши свою мету, про що мріяла з дитинства.

Друге фундаментальне рішення, яке відкрило жінкам шлях до так званих чоловічих професій у безпековій сфері, це — закон про рівні права і можливості в Силах оборони і армії. Олена Кондратюк нагадала, що до 2016 року навчання на офіцерські посади для жінок було заборонене в принципі. Саме тому жінок, які з 2014 року працювали на фронті снайперками, табелювали в документах як кухарок.

Віцеспікерка нагадала присутнім, що Україна має пишатися тим, що єдиний морський ліцей, який релокувався із Севастополя в Одесу, цього року матиме перший випуск — 36 дівчат-офіцерок. Гарні здобутки і в Київського військового ліцею імені Івана Богуна. З огляду на те, в який непростий для України час це відбувається, такі приклади здатні надихнути на досягнення і багатьох жінок Європейського Союзу, упевнена Заступниця Голови Верховної Ради.

«Ми не можемо збавляти темпи нашої роботи, — акцентувала Олена Кондратюк. — Бо ми звикли, що за кожен день рівності, за кожен день можливостей треба боротися».

На завершення свого виступу вона подякувала міжнародним партнерам за підтримку, особисто Послу Японії та уряду і народу цієї країни. «Це ж не просто слова, коли кажуть, що ми будемо з Україною. Це реальна праця, реально багато ресурсів, які витрачає уряд Японії для того, щоб ми мали можливість дійсно вдосконалюватися, робити нашу роботу більш професійно», — підкреслила Віцеспікерка.

Учасники заходу, який відбувався напередодні Міжнародного жіночого дня 8 березня, наголошували: ця подія — не привід згадати про свято, а додаткова нагода вкотре голосно заявити про роль жінки в українському суспільстві, в усіх сферах його життя, зокрема, і в безпекових питаннях.

«Хотів би відзначити стійкість, хоробрість та незламний дух українських жінок, які служать у правоохоронних органах, органах юстиції та у службі з надзвичайних ситуацій по всій Україні, — зазначив, зокрема, Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Мацуда Кунінорі. — Вони демонструють хоробрість у часи кризи, беручи на себе ризики і надають необхідну підтримку тим, хто постраждав від збройної агресії. Їхня рішучість і відданість забезпечує мир та безпеку людей в Україні».

Виклики, які виникають під час війни і після неї, значущі, наголосив Пан Посол. Тож важливо потребам жінок приділяти увагу інклюзивними рішеннями, які були б чутливими до гендеру в такі критичні часи. «Активна участь жінок та лідерство у зусиллях із відновлення, підтримання безпеки стануть вашим досвідом, вашим голосом, вашим лідерством», — зауважив він.

Надзвичайний і Повноважний Посол визнав наші намагання рухати жіночі права і в безпекових питаннях. І запевнив, що Японія завжди підтримує такі ініціативи. І підтвердження — співпраця у Програмі розвитку ООН (UNDP) в Україні. «Ми хотіли би підвищити ваші спроможності, доступність та гендерну чутливість з боку правоохоронних органів, ЗСУ та ДСНС. Бо досвід, голос жінок та їхнє лідерство у сфері правосуддя, правоохоронних органів та службі з надзвичайних ситуацій без перебільшення надважливий. І ми, чоловіки, повинні бути достатньо скромними, щоб до них дослухатися», — наголосив Мацуда Кунінорі й підтвердив рішучість уряду та народу Країни Висхідного Сонця у підтримці України так довго, як це буде необхідно. «Будьте впевнені, що у вас і надалі буде такий надійний друг та партнер, як Японія», — запевнив він.

«Під час війни українські представниці прекрасної статі страждали дуже багато і надзвичайно, вісім мільйонів жінок та дівчат стикаються з гуманітарними викликами по всій Україні. ПРООН також розуміє, що війна спричиняє й інші виклики, включаючи напрямки сексуального насильства. Звичайно, правоохоронні органи та гуманітарні організації мають приділяти цьому увагу під час нашої роботи, під час нашого партнерства і наших зусиль», — зауважив постійний представник Програми розвитку ООН(UNDP) в Україні Яко Сільє. Він наголосив, що завдяки спільному партнерству та ініціативам, що підтримуються урядом України, дуже багато успішних заходів уже проведено. Ми навчили 750 юристів в цьому проекті, 170 жінок з правоохоронних органів тепер займатимуться розслідуваннями воєнних злочинів. Також 1400 жінок, які постраждали від війни, отримали підтримку через офіс омбудсмена.

Представник Програми розвитку ООН(UNDP) запевнив, що завдяки налагодженій співпраці в Україні міжнародні партнери продовжуватимуть обладнання структур, які займаються безпекою жінок, як в поліції, так і в службі з надзвичайних ситуацій. Пан Яко Сільє переконаний, що успіх будь-якої події або будь-якої діяльності, якою займається ПРООН, «не залежить від того, хто в кімнаті, чи від важливості тих людей, чию організацію вони представляють». «Що більше жінок у тій кімнаті, то більше успіху, як під час прийняття рішень, так і у вирішенні питань та проблем успішним способом. Саме тому ми підтримуємо роль жінок, уповноваженість жінок і гендерну рівність», — додав він.

На заході були присутні чимало жінок в одностроях рятувальників та поліцейських, які сьогодні виконують непрості завдання, поставлені перед безпековими відомствами, ускладнені ще й кровопролитною війною. Уже на панельних дискусіях вони розповіли про власний досвід роботи в органах правосуддя та надзвичайних служб у протидії дискримінації, підтримці жінок, представниць вразливих груп, постраждалих від воєнних злочинів, та про те, як «слабка стать» справляється з покладеними на жіночі плечі обов’язками...

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.