Координаторами трьох із шести комісій стали народні депутати Віталій Безгін («Добре врядування»), Марія Мезенцева («Європейська інтеграція України, її областей і територіальних громад») та Ігор Герасименко («Політика героїв та підтримки ЗСУ»). Інші три комісії очолили заступник міністра внутрішніх справ Олексій Сергєєв («Політика безпеки»), начальник Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов («Гуманітарна політика») та міський голова Житомира Сергій Сухомлин («Інфраструктурна політика»).

«Ми продовжуємо шукати формати комунікації між усіма гілками влади. Адже наша мета — розвинути Конгрес як майданчик, де питання і проблематики громад та областей, людей вирішувалися б якісно та ефективно. Нам потрібна прозора, зрозуміла і швидка комунікація. І вона має бути не для якоїсь «галочки» на папері, а з цілком очевидним результатом», — наголосив секретар Президії Конгресу місцевих та регіональних влад, заступник керівника Офі-су Президента Олексій Кулеба.

На переконання керівника офісу Конгресу В’ячеслава Негоди, основним завданням роботи профільних комісій є фахове всебічне обговорення та включення найбільш значущих питань на розгляд Конгресу.

«Важливо, що до складу комісій входять представники органів місцевого самоврядування, парламентських комітетів, уряду та регіонів. Ми також залучили професійних експертів від проєктів міжнародної технічної допомоги. Основне завдання — досягти узгодженого результату з найбільш значних питань, які увійдуть в проєкт: «Дорожня карта доброго врядування в умовах воєнного стану», який буде внесено на чергове засідання Конгресу. Це, по суті, той документ, за яким ми будемо працювати протягом цілого року»,— сказав він.

На важливості Конгресу як ключового майданчика спілкування громад і всіх гілок центральної влади наголосив і народний депутат, представник Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Віталій Безгін.

«Конгрес при Президентові продовжує працювати як головний майданчик із діалогу між центральною та місцевою владою. Створення шести постійних галузевих комісій — це ще один крок до систематизованого вирішення проблем місцевого самоврядування, викликів воєнного часу та євроінтеграції», — пояснив він, додавши, що кожна з комісій буде фокусуватись на двох основних напрямах діяльності: стратегічне бачення та збір, верифікація, підготовка рішень щодо поточних проблем громад (регіонів).

Вл. інф.