Йому було 57 років.

Марченко народився у селі Рибчинці Хмільницького району на Вінниччині. Вивчився в Києві на інженера-будівельника, закінчив Міжрегіональну академію управління за спеціальністю «менеджмент організацій». Працював на різних посадах у будівельних підприємствах. Був головою правління компанії «Білоцерківський кар’єр», власником фірми «Каменяр».

Член ВО «Свобода». До парламенту обраний 2014 року по округу в Білій Церкві. Був головою підкомітету з питань будівництва та архітектури у комітеті містобудування.

З початком російської агресії у 2014-му — боєць 72-ї бригади імені Чорних Запорожців, мав позивний «Каменяр». Нагороджений орденом «За мужність» III ступеня, відзначений медаллю «За оборону Авдіївки». Був поранений під Красним Лучем (із 2016 року — місто Хрустальний. — Ред).

24 лютого 2022 року, коли росія почала повномасштабну війну, Олександр Олександрович зібрав знайомих, щоб долучитися до 72-ї ОМБр. Наступного дня добровольці вступили у бої в Мощуні.

Олександр Марченко загинув разом із трьома побратимами. «Рятуючи підлеглих, «Каменяр» наказав їм відступати, а сам із трьома бійцями прийняв бій», — повідомили тоді у Генеральному штабі ЗСУ.

«На нас ішли 22 кілометри кацапської техніки, найелітніший 331-й костромський парашутно-десантний полк. Кожного дня — сильні артилерійські обстріли. Вороги стерли Мощун з лиця землі. З вечора 5 березня ми вступили у ближні бої з піхотою. Позиція була тяжка. Піщаники, морози до мінус 15 вночі. В окопах по 10 сантиметрів води.

Олександр Марченко як командир позиції «Граніт» брав на себе складні рішення і завдання. Якщо під обстрілом потрібно піти за боєприпасами — він ішов. Брав участь у підриві мосту. Знайшов людину, яка дала нам екскаватор, і особисто під щільним обстрілом копав капоніри та окопи. Він думав, як захистити не лише свою позицію, а й весь батальйон», — розповів Андрій Марченко, який пліч-о-пліч стояв із дядьком на обороні Києва.

Поховали Олександра Марченка на кладовищі «Сухий яр» у Білій Церкві. У липні 2022-го вулицю Чайковського в цьому місті перейменували на вулицю Олександра Марченка.

Фото зі сторінки Верховної Ради України у Фейсбуці.