Він зауважив, що це важливий крок підтримки з боку Європейського Союзу.

Водночас Руслан Стефанчук акцентував, що для України дуже важливо отримати фінансування цього року в межах Ukraine Facility на рівні 2023 року. Також він висловив сподівання, що вже у березні Україна зможе отримати перший транш розміром 4,5 млрд євро.

Під час зустрічі сторони обговорили початок переговорів про вступ України до Євросоюзу. Зокрема, Руслан Стефанчук поінформував колегу про прийняття необхідних законів в Українському Парламенті: «Очікуємо на невідкладне затвердження Радою ЄС із загальних питань переговорної рамки».

Окрім того, сторони порушили важливе питання щодо автономних заходів із лібералізації торгівлі, наданих ЄС Україні з 2022 року, і подальшої пролонгації цих заходів, адже вони мають надважливий позитивний ефект для економіки України.

Водночас приділили увагу й ситуації на україно-польському кордоні та можливостям для розблокування шляхів пропуску. «Експорт продукції — це питання економічної стабільності й виживання країни в умовах повномасштабної війни», — наголосив Голова Верховної Ради України, акцентувавши, що у січні 2024 року експорт української агропродукції здійснювався переважно морським шляхом і становив 6,7 млн тонн.

Він повідомив, що водночас через Польщу транзитом пройшло лише 0,37 млн тонн сільськогосподарської продукції, а це приблизно 5% від загального обсягу.

Насамкінець Руслан Стефанчук висловив вдячність Виконавчому Віцепрезиденту Європейської Комісії за напрямом «Економіка, що працює для людей» Валдісу Домбровскісу за солідарність з Україною та особисте лідерство, зокрема, з питань економічного блоку.

...і Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко та представники депутатських фракцій і груп

Як наголосив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, ця зустріч — можливість обговорити важливі питання разом із представниками фракцій та груп Парламенту, зокрема, у частині наближення нашої держави до статусу членів Європейського Союзу.

«Євроінтеграція — одне із головних завдань для всіх нас. Ми продемонстрували готовність посилено працювати заради досягнення загальнонаціональної мети — повноправного членства України в Євросоюзі», — зауважив Олександр Корнієнко, додавши, що Україна крок за кроком продовжує рухатися цим треком.

Перший віцеспікер висловив вдячність від імені України Європейському Союзу за всю підтримку та допомогу.

У зустрічі також взяли участь: член Комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Давид Арахамія, член Комітету з питань інтеграції України до Європейського Союзу Петро Порошенко, член Комітету з питань правової політики Сергій Власенко, член Комітету з питань правової політики Олександр Пузанов, члени Комітету з питань правоохоронної діяльності Володимир Арешонков та Олександра Устінова, членкиня Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Анна Скороход та член Комітету з питань бюджету Валерій Гнатенко.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото зі сторінки Руслана Стефанчука у Фейсбуці.