На цьому акцентував голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду під час слухань, які відбулися в комітеті. За словами народного депутата, галузь є високозалежною від природно-кліматичних умов, що викликають ризики різного характеру, які значною мірою впливають на результативність аграрного виробництва. І це основний впливовий чинник, притаманний мирному часу. Але в умовах повномасштабної війни росії проти України ризики збільшилися в рази. Нам доводиться мати справу з обстрілами та бомбардуваннями, знищенням урожаю та посівів, техніки, інфраструктури, логістики. До всього додається також брак палива, добрив, професійних кадрів, заміновані поля, проблеми з реалізацією та експортом...

Під час комітетських слухань на тему «Державна підтримка аграрного сектору 2024. Державні та недержавні фонди і механізми» говорили про стан та необхідні фінансові інструменти для реалізації заходів державної підтримки на цей рік. Учасники заходу дискутували про дієвість бюджетних програм, спрямованих, зокрема, на підтримку сільгосптоваровиробників, які використовують меліоровані землі, а саме на компенсацію агропідприємцям закупівлі обладнання для зрошення. Йшлося також про забезпечення функціонування Фонду розвитку підприємництва, про надання грантів для створення або розвитку бізнесу, в тому числі для надання грантів на розвиток садівництва, ягідництва та виноградарства, а також тепличного господарства тощо. Обговорили й окремі види підтримки, зокрема, спільні проєкти з міжнародними партнерами.

«Сильні аграрії — сильна економіка», — написав згодом на своїй сторінці у Фейсбуці очільник профільного комітету Олександр Гайду. «Другий рік повномасштабної війни минув. Аграрії пристосовуються до нових викликів та реалій, — йдеться у дописі. — Посівна 2024 року вже розпочалась, а ми аграрним комітетом традиційно проводимо комітетські слухання щодо підтримки аграрного сектору».

Народні депутати разом з провідними аграрними асоціаціями, міжнародними партнерами та представниками органів виконавчої влади обговорили проблемні питання аграрної сфери та напрями допомоги, інформує парламентарій. Він зазначив, що учасники заходу заслухали представників Мінагрополітики, Мінекономіки, Мінфіну та Фонду часткового гарантування кредитів у сільському господарстві, а також ФАО та USAID: АГРО щодо можливостей підтримки у 2024 році.

Олександр Гайду повідомляє, що в межах програм буде виділено 796 млн грн для дотацій на підтримку наших аграріїв. Зокрема: на 1 га — 4000 грн (але не більш як на 120 га); на голову великої рогатої худоби — до 7000 грн; на голову дрібної рогатої худоби (вівці, кози) — до 2000 грн. Водночас на підтримку сільгосптоваровиробників, які використовують меліоровані землі, піде 200 млн грн. Ще п’ять мільйонів — на компенсації сімейним фермерським господарствам ЄСВ. 80 млн грн, за словами очільника комітету, планують витратити для надання кредитів фермерським господарствам. 374 млн грн — для Фонду гарантування кредитів у сільському господарстві. Ці програми реалізуватимуть через Мінагрополітики.

Ще низка програм координуватиметься через Мінекономіки. Зокрема, це будуть гроші на часткову компенсацію вартості сільськогосподарської техніки та обладнання вітчизняного виробництва; на компенсації витрат за гуманітарне розмінування земель сільськогосподарського призначення; на гранти для створення або розвитку бізнесу тощо.

Про можливі програми підтримки учасникам круглого столу розповіли й наші міжнародні партнери — представники Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), а також Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) в Україні. Олександр Гайду подякував усім за роботу та конструктивне обговорення.