Очільник Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець, міністр з питань довкілля та клімату Фінляндії Кай Мюккянен та голова Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко (зліва направо).

Під час робочого візиту він зустрівся із головою парламентського Комітету з питань екологічної політики та природокористування Олегом Бондаренком та очільником профільного міністерства Русланом Стрільцем.

Кай Мюккянен мав на меті особисто побачити масштаби завданої російським вторгненням екологічної шкоди та обговорити підтримку Фінляндії у відновленні України, зокрема, реалізації проекту «Підтримка України в оцінці шкоди довкіллю та розвитку моніторингу якості поверхневих вод і біорізноманіття». Відповідну пропозицію від фінської сторони Україна отримала ще у жовтні минулого року під час Міжнародної конференції «United for Justice. United for Nature». Ключові вектори партнерства обговорили вже у Гельсінкі під час нещодавнього візиту української урядової делегації.

— Вдячні іноземним партнерам за готовність підтримати Україну у впровадженні сучасної системи моніторингу довкілля, — прокоментував результати домовленостей із фінською стороною Олег Бондаренко. — Також з Каєм Мюккяненом обговорювали такі важливі для України питання, як збереження унікального біорізноманіття, зменшення промислового забруднення, напрями трансформації вітчизняної лісової галузі.

До речі, цікаво було дізнатися, що екологічне відомство Фінляндії опікується набагато ширшим колом питань, ніж відповідне міністерство в Україні. Так, у Міністерстві клімату та навколишнього середовища Фінляндії, окрім питань клімату, природи, води, збереження біорізноманіття та екосистем багато уваги приділяють програмам запобігання забрудненню довкілля, збалансованого планування територій, коли під час будівництва враховуються не лише потреби економіки, а й збереження природних ресурсів та охорона довкілля. Важливою є й політика зменшення відходів або нульової безвідходної технології виробництва.

А ще фінське міністерство опікується профільними науковими дослідженнями та питаннями... житла. Крім забезпечення наявності різних видів житла на ринку, міністерство спрямовує будівельну галузь та житлове будівництво в екологічно сталий шлях задля покращення можливостей мешканців впливати на свої житлові умови. Про ці нетипові для української ментальності методи захисту клімату у сфері діяльності фінського екоміністерства Олег Бондаренко поділився на своїй сторінці у Фейсбуці.

— Фінляндія має власний потужний досвід у сфері природоохоронного захисту і готова ділитися з нами своїми напрацюваннями, — зазначив голова комітету Олег Бондаренко у коментарі «Голосу України». — Тішить те, що Фінляндія готова підтримати Україну у впровадженні сучасної системи моніторингу довкілля. Уже можемо говорити й про перспективи приєднання Фінляндії до Довкіллєвої декларації та спільну роботу для створення Платформи з оцінки збитків довкіллю від бойових дій. У свою чергу Фінляндії цікавий наш досвід у цій сфері, зокрема фіксація збитків та візуалізація даних за допомогою застосунку «ЕкоЗагроза».

Також можна упевнено говорити про закладення міцного фундаменту для подальшої співпраці України із Всесвітньою комі-сією з природоохоронних територій (WCPA). Нагадаю, зараз Фінляндія головує в цій комісії. Тепер наш комітет готується до зустрічного візиту у Фінляндію. Головні питання для вивчення народними депутатами України — це розвиток інфраструктури з управління побутовими відходами, а також створення захисних споруд цивільного захисту. Упевнений, таке партнерство посилює Україну як в безпекових питаннях, так і в питаннях екологічного захисту.

Фото зі сторінки народного депутата Олега Бондаренка у Фейсбуці.