Під час проведення виїзного засідання.

Засідання відбувалося, зокрема, і за участі очільників харківських ОВА та облради, міськради, представників Мін-довкілля та Мінінфра-структури, органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування Харкова та області. Його учасники відвідали Дергачівський полігон побутових відходів та будівельний майданчик комплексу з переробки побутових відходів із системою збору, утилізації полігонного газу та виробництва електричної енергії.

— З моменту підписання Угоди про асоціацію Україна взяла на себе зобов’язання щодо поступового наближення вітчизняного законодавства з управління відходами до стандартів Європейського Союзу, — нагадав у вступному слові голова парламентського Комітету з питань екологічної політики та природокористування народний депутат Олег Бондаренко.

І додав, що положення відповідної рамкової директиви вже імплементовані в національне законодавство із прийняттям у червні 2022 року Верховною Радою України Закону України «Про управління відходами». Положення цього законодавчого акта спрямовані на запровадження розширеної відповідальності виробника як основної цілі державної політики у сфері управління відходами. А ключове значення розширеної відповідальності виробника полягає в тому, що зобов’язання з управління відходами (для певних потоків/видів відходів) перекладаються з державного сектору на приватний, тобто виробників продукту.

Крім того, для законодавчого врегулювання сфери управління відходами упаковки у Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроект про упаковку та відходи упаковки (реєстр. № 10066) та альтернативні до нього — про упаковку та відходи упаковки (реєстр. № 10066-1 та реєстр. № 10066-2).

Начальник Харківської ОВА Олег Синєгубов розповів присутнім про величезні екологічні збитки для регіону від російської агресії, які потребують термінової ліквідації. Станом на початок березня збитки довкіллю, спричинені війною, становили вже понад 432 мільярди гривень. До того ж на Харківщині щорічно утворюється 692 тисячі тонн твердих побутових відходів. Тому вирішення питань управління відходами в регіоні, зокрема твердими побутовими відходами і відходами руйнації, є надзвичайно актуальними.

Очільник Харкова Ігор Терехов додав про наслідки російської агресії в обласному центрі. За його словами, в місті пошкоджено понад 8800 будівель, і це потребує величезних коштів для відновлення. Звісно, в цьому питанні Харкову неабияк допомагають міжнародні партнери, зо-крема Японське агентство з міжнародного розвитку (JICA).

Затим представник комунального підприємства «Муніципальна компанія поводження з відходами» Харківської міськради розповів, як організовано систему управління твердими побутовими відходами у місті. Будівництво лінії сортування роздільно зібраних та змішаних відходів дає змогу зменшити обсяги захоронення відходів. А запровадження роздільного збирання та сортування побутових відходів дає можливість повертати в цикл виробництва до 50 тисяч тон на рік ресурсоцінних компонентів побутових відходів. Крім того, з полігонного га-зу виробляється понад 16500 мВт електричної енергії на рік.

Запровадження такої системи управління твердими побутовими відходами не лише приносить економічні прибутки, а й дає змогу отримати екологічні дивіденди у вигляді скорочення викидів в атмосферу парникових газів, виключає можливості виникнення пожеж, забруднення фільтратом підземних водних горизонтів та прилеглої території, а також знижує поширення неприємних запахів від звалища для прилеглих населених пунктів.

За результатами виїзного засідання комітет  підготує відповідні рекомендації. А досвід і напрацювання Харкова в налагодженні функціонування системи управління побутовими відходами планується використати під час підготовки відповідних законодавчих ініціатив у сфері управління відходами, в тому числі побутовими та відходами руйнації, повідомили в секретаріаті комітету.

Фото надано секретаріатом Комітету з питань екологічної політики та природокористування.