Руслан Стефанчук провів зустріч із Президентом Національної Ради Австрії Вольфгангом Соботкою

Насамперед Спікер Парламенту України подякував колезі за запрошення на парламентський Саміт Стратегії ЄС щодо Дунайського регіону. «Дуже важливо, щоб у межах співпраці у Дунайському форматі ми спільно давали адекватну реакцію на злочини росії, скоєні у регіоні», — наголосив Руслан Стефанчук, водночас висловивши вдячність Австрії за солідарність з Україною.

Попри нейтралітет Австрії, під час зустрічі сторони приділили значну увагу ситуації на полі бою та важливості своєчасної оборонної підтримки України саме міжнародними партнерами.

«Ми визволили половину територій, окупованих росією, знищуємо російський флот у Чорному морі, знищуємо російські літаки у повітрі», — зауважив Руслан Стефанчук, наголосивши на важливості оборонної підтримки від міжнародних партнерів, зокрема, у питаннях боєприпасів і систем протиповітряної оборони.

Окрім того, співрозмовники приділили увагу руйнуванню цивільної інфраструктури внаслідок російської збройної агресії. У цьому контексті вони обговорили нагальні потреби у гуманітарній сфері та ту допомогу, яку може надати Австрія. Руслан Стефанчук звернувся з пропозицією розглянути можливість Австрії очолити міжнародну гуманітарну коаліцію з підтримки України.

Також Руслан Стефанчук подякував Австрії за підтримку ініціативи «Зерно з України», акцентувавши, що Україна й надалі готова робити свій внесок у подолання проблеми голоду у світі.

Водночас сторони предметно зупинилися на питанні продовження санкційного тиску на рф.

«Важливо послабити здатність росії фінансувати війну, особливо обмеженнями на металургійний, фінансовий та енергетичний сектори», — зауважив Спікер Парламенту України, зазначивши, що необхідна глобальна заборона на постачання до рф товарів подвійного призначення.

Насамкінець Голова Верховної Ради України висловив вдячність Австрії за чітку позицію щодо повної підтримки рішення про початок переговорів з Україною про вступ в Європейський Союз.

...із Головою Національних зборів Болгарії Росеном Желязковим

Передусім Спікер Парламенту України висловив вдячність за практичну допомогу Україні та приєднання Болгарії до ініціатив щодо підтримки нашої країни. Також він зауважив, що з моменту останньої зустрічі активізувалися роботи груб дружби між парламентами України та Болгарії.

Руслан Стефанчук подякував особисто Голові Національних зборів Болгарії Росену Желязкову за приєднання до відкритого листа до Спікера Палати Представників США Майка Джонсона щодо внесення на розгляд Палати Представників Конгресу США ухваленого 13 лютого 2024 року Сенатом США законопроекту про міжнародну допомогу США, який передбачає асигнування у розмірі 60,06 мільярда доларів для допомоги Україні.

Особливу увагу сторони приділили оборонній сфері. Руслан Стефанчук закцентував, що прискорення перемоги України можливе лише за умови безперервного та своєчасного постачання Україні озброєння, зокрема, артилерії, боєприпасів, систем протиповітряної оборони й необхідного комплектування.

Водночас Голова Верховної Ради України зауважив, що Україна потребує допомоги у лікуванні поранених українських військовослужбовців.

У фокусі уваги зустрічі також — європейська та євроатлантична інтеграція України. «Україна виконала всі чотири законодавчих кроки — умову для початку переговорів щодо вступу до Європейського Союзу», — зазначив Руслан Стефанчук.

Також Спікер Українського Парламенту наголосив, що Україна розраховує на сильні рішення Вашингтонського саміту НАТО щодо руху України до членства в Альянсі.

«Україна високо цінує участь Болгарії у реалізації Формули миру Президента України Володимира Зеленського та співлідерство в окремих пунктах, зокрема, щодо економічної, продовольчої й енергетичної безпеки та відновлення справедливості», — зауважив Спікер Парламенту України.

Насамкінець Голова Верховної Ради України наголосив, що Україна потребує дієвих безпекових гарантій: «Ми готові розпочати консультації щодо укладення двосторонньої безпекової угоди з Болгарією».

...із Федеральним Віцеканцлером, Федеральним Міністром з мистецтва, культури, державної служби та спорту, Федеральним Спікером Партії зелених Австрії Вернером Коглером

Насамперед Спікер Парламенту України висловив щиру подяку за підтримку Австрією України у контексті гуманітарної й фінансової допомоги, а також європейської інтеграції.

«Ми розраховуємо на посилення допомоги саме у гуманітарній сфері», — зауважив Руслан Стефанчук, висловивши переконання, що Австрія здатна очолити координацію між країнами, щоб допомагати українському народові гуманітарним шляхом, зокрема, у питанні гуманітарного розмінування в Україні.

Особливу увагу в контексті гуманітарної допомоги Голова Верховної Ради України приділив реабілітації та протезуванню. Руслан Стефанчук подякував за допомогу Австрії у лікуванні та реабілітації поранених з України. Також він акцентував, що нагальним постає питання протезування для громадян України, які постраждали внаслідок військових дій.

Окрім того, сторони обговорили європейську інтеграцію України. «Членство України в Європейському Союзі — це зміцнення європейської безпеки та цінностей», — наголосив Руслан Стефанчук. Також він розповів про всі законодавчі зміни, які зробила Україна на шляху до відкриття перемовин: «Нашій країні вкрай важлива подальша політична й експертна підтримка Австрії».

Порушили й питання відбудови України. «Уже зараз в Україні працюють багато австрійських компаній — важливо розвивати цей напрям», — наголосив Руслан Стефанчук, додавши, що Україна зацікавлена в активній участі Австрії у питанні відбудови: «Після Перемоги України наша країна стане країною можливостей — тому ми запрошуємо австрійський бізнес в Україну».

Також сторони порушили тему подальшого санкційного тиску на рф. «Складно виграти війну, яка фінансується. Санкції й політична ізоляція рф унеможливлює спроможність агресора продовжувати війну», — наголосив Руслан Стефанчук.

Сторони детально зупинилися на тих секторах, які обмежать економічну спроможність росії: «Проблема не у санкціях, а у великих можливостях їх обходу. Наше завдання — унеможливити це, зробивши так, аби вся вага санкцій обрушилася на росію».

Прес-служба Апарату Верховної Ради України.