Демократія — це не тільки право обирати, а й право відповідати за свій вибір. Для того, щоб реалізувати відповідальність за свій вибір та реально впливати на прийняття рішень в Україні, формується система залучення громадян до контролю органів влади всіх рівнів, участь у прийнятті рішень через публічні консультації, електронні петиції та інші інструменти. На цьому наголосила голова Комітету Верховної Ради з питань державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк під час конференції «Інноваційні методи залучення громадян: майбутнє деліберативної демократії в Україні», організованої проектом Ради Європи «Громадська участь».

Політик нагадала, що нині в комітеті є багато ініціатив, які допомагають суспільству мати реальні важелі впливу. Зокрема, законопроект № 4254 про публічні консультації, яким пропонується визначити обов’язок суб’єктів владних повноважень (Президента, Верховної Ради, міністерств, місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, органів влади АРК, НБУ тощо) проводити публічні консультації за участю заінтересованих сторін. Водночас під зацікавленими сторонами розуміються особи, на яких вплине прийняття рішення, прав, свобод, інтересів чи обов’язків яких воно стосується, а також інші особи, які виявили бажання брати участь у публічних консультаціях. Нині цей законопроект готується до розгляду в другому читанні.

Крім того, Олена Шуляк нагадала про вже ухвалений парламентом законопроект № 6401 щодо забезпечення прозорості місцевого самоврядування, який передано на підпис Президенту. Цей документ надає стимул громадянам контролювати місцеві органи влади, з’ясовувати, яким майном розпоряджається орган місцевого самоврядування.

«Один з основних законопроектів, який забезпечує громадянам ефективні інструменти впливу на місцевому рівні, включно з впливом на формування місцевого бюджету, — «Про внесення змін до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та інших законодавчих актів України щодо народовладдя на рівні місцевого самоврядування» (№ 7283)», — зауважила голова комітету, додавши, що цей законопроект також очікує на розгляд у другому читанні.

Ще один законопроект, за словами О. Шуляк, над яким працює комітет і який також готується на друге читання, — «Про внесення змін до Закону України «Про органи самоорганізації населення» щодо удосконалення порядку організації, діяльності та припинення органу самоорганізації населення» (№ 6319). «Це саме про той мікрорівень місцевої демократії, з якого, по суті, потім іде розвиток нашої ефективності в цілому. Щоб не чекати якогось чиновника чи вказівки, а діяти», — уточнила політик.

«Велике завдання покладено на залучення громадян до процесів відновлення України, що може стати справжнім драйвером важливих ініціатив та змін на місцях. Ми передбачили, що жодна програма не може бути затверджена без публічних обговорень», — наголосила депутат, додавши, що й сама має досвід організації публічного обговорення законопроектів не лише за участю представників виконавчої влади, а й галузевих асоціацій, експертів та міжнародних партнерів.

«Цей підхід допомагає знайти оптимальні рішення та забезпечити легітимність законопроекту. Адже брак публічного обговорення може породжувати підозри, міфи та теорії змов, тому важливо залучати громадськість до процесу прийняття рішень», — констатувала Олена Шуляк.