Відбулося спільне засідання Комітету Верховної Ради України з питань економічного розвитку з Комітетом Європейського Парламенту з питань міжнародної торгівлі на тему «Торгівля між Україною та Європейським Союзом: виклики і можливості для подальшої співпраці».

Засідання було присвячено обговоренню найактуальніших питань українського експорту до країн Євросоюзу. Парламентарії з обох сторін обговорили проблеми та виклики, які виникають на сьогодні з пересуванням українських товарів, зокрема сільськогосподарського виробництва, та можливі шляхи їх вирішення, які дозволять надавати підтримку Україні, не допускаючи значного дисбалансу на європейських ринках.

Європейські колеги висловити беззаперечну підтримку Україні у боротьбі за незалежність та зазначили, що незважаючи на важкі часи, торговельні стосунки України і ЄС перебувають на дуже високому рівні. Вони повідомили про домовленість з Радою ЄС щодо нових кроків, які дадуть можливість підтримати українську економіку завдяки безтарифним заходам.

У свою чергу, українські парламентарії запевнили, що для України є принциповим максимально жорстко дотримуватися всіх взятих на себе зобов’язань, якими б важкими вони для нас не були. Ми хочемо бути партнером і невід’ємною частиною торговельної системи Європейського Союзу.

На тлі встановлення чітких правил на шляху до членства в ЄС уже зараз варто думати про те, яке місце Україна посяде в європейській торгівлі.

Сторони домовилися продовжувати встановлений діалог і подальше обговорення планів щодо пріоритетних галузей економіки для збільшення торгового балансу між Україною та ЄС в цілому та основних елементів інвестиційної політики, які можуть бути залучені для післявоєнної відбудови України.

За повідомленням прес-служби Апарату Верховної Ради України.