Ці та інші теми обговорювали під час всеукраїнського форуму «Ринок праці та професійна освіта в Україні: виклики та перспективи», що відбувся в Києві. Участь в обговоренні взяла народна депутатка, голова підкомітету з питань професійно-технічної та фахової передвищої освіти Комітету Верховної Ради з питань освіти, науки та інновацій Ольги Коваль (на знімку).

Організаторами форуму виступили Helvetas Swiss Intercooperation у партнерстві з Державною службою зайнятості та Федерацією роботодавців України за підтримки Федерального Міністерства економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ).

Під час заходу було презентовано результати нових досліджень Helvetas щодо попиту роботодавців приватного сектору на персонал та потребу у професійній підготовці кадрів.

«Професії професійно-технічної освіти (ПТО) є надзвичайно актуальними та затребуваними, і одне з головних завдань для освіти і бізнесу зараз — це синхронізація та швидке наповнення ринку потрібними працівниками», — наголосила Ольга Коваль.

За її словами, воєнний стан, соціальні, демографічні, економічні зміни диктують свої вимоги, і дослідження лише яскраво це підтверджує. Так, порівняно з попередніми роками збільшилась кількість жінок у традиційно «чоловічих» професіях, в топ-3 професій, за якими підприємства планують набір у 2024 році, — це ПТО, понад 40 відсотків роботодавців готові наймати осіб з інвалідністю та ВПО.

Зрештою, зауважила політик, дослідження підтверджує всі гіпотези, які народні депутати викладали під час роботи над законопроектом про професійно-технічну освіту. «Ми не раз на різних робочих групах говорили, що потрібно зміщувати акцент із підготовки фахівців зі сфери вищої освіти у сферу професійної освіти. Дослідження якраз це й демонструє. Ми говорили, що потрібно активніше залучати роботодавців до співпраці із закладами професійної освіти. Дослідження підтверджує і це. Ми говорили, що у співпраці мають бути зацікавлені не лише роботодавці, а в першу чергу заклади освіти. Бо не може система працювати так, коли заклад отримує кошти від регіону або держави і при цьому не реагує на запит ринку праці. Тож це дослідження підтверджує все те, про що ми говорили», — зазначила вона.

Довідково

HELVETAS — швейцарська асоціація міжнародного співробітництва, заснована в 1955 році як перша приватна організація для розвитку співпраці в Швейцарії, із відокремленим підрозділом в Україні. HELVETAS в Україні орієнтується на довгострокові зміни у трьох напрямах: реконструкція інфраструктури, створення нових перспектив роботи, підтримка громадських проектів.

Водночас Ольга Коваль відзначила, що нині 2,6 відсотка закладів профосвіти задіяно в  розробці професійних стандартів. «Ця цифра з’явилась чи не вперше у дослідженні, бо раніше багато хто навіть чути не хотів про професійні стандарти. А вони є основою подолання кваліфікаційних розривів. Щоб не виходило так, що заклад готує фахівців незрозуміло для кого. Заклад має готувати фахівців для ринку праці», — констатувала вона.