Дискусія була присвячена тому, як вибори до Європарламенту у 2024 році вплинуть на підтримку України та майбутнє Європи.

Іванна Климпуш-Цинцадзе зауважила, що в Європі наближається серйозний ухил суспільних настроїв праворуч. Це, на її думку, відбувається з кількох причин. Перша — історична спіральність. Після тривалої «лівизни» суспільства повертається до правого, національного підходу. Друга причина — бунт проти істеблішменту політичних еліт Заходу, проти їхньої замкненості, неготовності відповідати на потреби людей. І третя причина — війна росії проти України та вільного світу. І все це відбувається на тлі суспільств, для яких добробут має більше значення, ніж цінності.

Водночас, як повідомляє прес-служба Апарату Верховної Ради, Іванна Климпуш-Цинцадзе сподівається, що попри збільшення кількості праворадикальних і ліворадикальних представників у майбутньому Європарламенті, він таки зможе зберегти свою спроможність продукувати рішення, базовані на цінностях.

Однак ключову роль, на її думку, для майбутнього Європи відіграватиме війна. І від того, який буде результат цієї війни, залежатиме майбутнє Європи.

«Він може бути як негативний, так і позитивний. І це в наших силах забезпечити, щоби він був позитивний. Щоб Європейський Союз продовжував грати набагато важливішу роль геополітичну. Щоби він дійсно приділяв серйозну увагу своїй військовій потузі і перетворився з військового хробака на реальну військову силу й зміг замістити, у випадку правого повного розвороту у Сполучених Штатах, собою США, і щоби не був залежний від Сполучених Штатів», — сказала голова комітету.