Як гадаєте: чи можливо громадському сектору співпрацювати з парламентом? Цілком! Це підтверджують результати грантового конкурсу «Громадяни і парламент: демократичне представництво та ефективна взаємодія в умовах воєнного стану».

Конкурс було оголошено Агентством США з міжнародного розвитку USAID у межах програми «Рада: наступне покоління», яку впроваджує ГО «Інтерньюз-Україна». Ініціатива має на меті допомогти парламенту стати сучасною, ефективною інституцією, яка сприяє підзвітності та демократичному розвитку в Україні.

У числі семи переможців згаданого конкурсу — команда, очолювана ГО «Національний екологічний центр України». До кінця літа вони впроваджуватимуть проєкт «Системні екологічні реформи на шляху до ЄС: взаємодія парламенту і громадянського суспільства». Наша країна має гостру потребу в систематизації підготовки до вступу в ЄС, зокрема, у частині екологічних реформ. Ідеться про низку принципових змін, які мають бути зафіксовані в нових законах. Однак списком прийнятих законів справа не обмежиться. Досвід новітніх країн — членів ЄС доводить, що доки прийняті в межах вступу до ЄС закони не забезпечені спроможними інституційними механізмами та належним екологічним врядуванням (прозорість, участь громадськості, підзвітність, ефективність, узгодженість), вони можуть бути відхилені Єврокомісією.

Аби успішно виконати вимоги для вступу в ЄС у частині охорони довкілля, громадськості, експертам та парламенту необхідно досягти взаєморозуміння для розв’язання системних проблем. Саме пошук спільних рішень разом із народними депутатами, передусім із комітетів екологічної політики та євроінтеграції, здійснюватиме команда проєкту.

Завдання, яке поставили перед собою учасники проєкту, доволі непросте. Адже системного діалогу між парламентськими комітетами екополітики та євроінтеграції та екологічними робочими групами двох проєвропейських платформ громадянського суспільства нині немає. Водночас комітети потребують експертної роботи в справі імплементації екологічних вимог ЄС до вітчизняного законодавства, а громадськість — системних рішень для впровадження принципів європейської екологічної політики в Україні.

Головним завданням проєкту є створення діалогового майданчика між Комітетом Верховної Ради з питань екологічної політики та природокористування з платформами громадянського суспільства, завдяки якому будуть спільно визначені нагальні системні проблеми, обрано три найактуальніші та підготовлено варіанти рішень для кожної з них.

Звісно, діалог не обмежиться лише спілкуванням між народними депутатами та представниками платформ ГС і НУО. До розмови будуть залучені держслужбовці системи Міндовкілля та інших галузевих міністерств, представники місцевої влади та дорадчих структур, науковці, експерти міжнародних проєктів. Про перебіг цієї роботи команда проєкту розповідатиме на численних майданчиках у соцмережах та в ЗМІ.

Створення такого діалогового майданчика сприятиме ефективному пошуку рішень у проблемних питаннях екологічного реформування для вступу в ЄС і демонструватиме приклад прямого діалогу між громадянським суспільством та органами державної влади.

Вл. інф.