Комітет Верховної Ради з питань культури і духовності пропонує Київській міській державній адміністрації встановити у столиці (на будівлі Інституту літератури імені Шевченка НАНУ) меморіальну дошку видатному мовознавцю, літературному діячу Юрію Шевельову. Про це під час брифінгу заявив голова комітету В’ячеслав Кириленко, фракція «Батьківщина» (на знімку).

Він розповів, що 25 вересня 2013 року Харківська міська рада скасувала рішення міської комісії з питань топоніміки та охорони історико-культурного середовища про встановлення меморіальної дошки Юрію Шевельову. Після чого її одразу було знищено. «Поки такий світогляд у харківської влади, ми відкладаємо питання повернення цієї дошки у Харків. Комітет звернувся до НАНУ й отримав відповіді від інститутів історії, українознавства, української мови, літератури та мовознавства щодо внеску академіка Ю. Шевельова в українську та світову науку. Також там вказано, що інсинуації, пов’язані з його буцімто співробітництвом із фашистськими окупантами і пропагуванням цих ідей, є явним і завідомо політично скерованим пересмикуванням», — зазначив парламентарій.

Тому, за його словами, комітет засуджує цей акт вандалізму та неповаги до імені Ю. Шевельова і пропонує встановити йому пам’ятну дошку у столиці. 

Це було б свідченням гідного ставлення до особистості видатного науковця-славіста, який зробив значний внесок у розвиток української та світової науки.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.