Учора сотні постраждалих інвесторів зі столичного регіону, Одеси, Іллічівська, Одеської області, Севастополя, Житомира, Тернополя та інших міст пройшли маршем вулицями Києва, щоб привернути увагу до проблеми довгобудів. Учасники акції (на знімку) навіть принесли під стіни Верховної Ради розроблений ними законопроект. У такий спосіб вони намагалися нагадати, що процес придбання житла (особливо недобудованого) вже давно слід врегулювати на законодавчому рівні.

Вийти на вулицю інвесторів, за їхніми словами, змусила бездіяльність влади. Зокрема, Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства запропонувало припинити роботу міжвідомчої комісії з вирішення проблеми довгобудів, що була створена у квітні 2012 року і за цей час не провела жодного засідання. Постраждалі погрожують: якщо за два тижні не буде зроблено істотних кроків для владнання конфлікту, вони оголосять загальноукраїнську мобілізацію.

«Якщо виконавча влада безпорадна у розв’язанні проблеми, що спіткала сотні тисяч громадян України, то ми самі почнемо її розв’язувати. Минулого року ми написали Концепцію реформування законодавства з питань інвестування в будівництво нерухомості, а сьогодні навіть підготували необхідний законопроект. Нині звертаємося до Президента України та народних обранців, щоб вони звернули увагу на нагальність питання головного внутрішнього інвестора будівельної галузі України — звичайних громадян. Інакше люди змушені будуть вдаватися до більш радикальних заходів, щоб привернути до цієї проблеми увагу не лише української, а й європейської спільноти», — коментує ситуацію президент ВГО «Асоціація допомоги постраждалим інвесторам» Олексій Гончарук.

Нагадаємо, після першої акції, яка відбулася 24 квітня 2012 року, Прем’єр-міністр Микола Азаров створив міжвідомчу комісію з вирішення проблем інвесторів проблемних об’єктів житлового будівництва. До складу її комісії було доручено включити чиновників з більш ніж 10 центральних органів державної влади. Проте доручення прем’єра належним чином досі не виконано.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.