У Києві триває активна підготовка до ювілейної дати. Як уже повідомляв «Голос України», 6 листопада заплановано масштабні святкування 70-ї річниці визволення столиці нашої держави від фашистських загарбників.
Свято — особливе для всієї країни. Але найближче до серця його сприймають, звичайно, кияни. Адже саме цього дня сім десятків років тому війська 1-го Українського фронту під командуванням генерала Ватутіна визволили Київ від гітлерівських військ. Битва за Дніпро, як ще називають цю наступальну операцію, стала однією з найбільших битв у світовій історії. З обох сторін у ній узяли участь майже 4 мільйони осіб а фронт розтягнувся на 750 кілометрів. Далекого 1943-го ця подія стала одним із ключових моментів війни й довела всьому світу — фашизм буде переможено!
Напередодні про основні заходи журналістам розповів під час презентації програми урочистих заходів голова Київської міської державної адміністрації Олександр Попов.
«Ювілей визволення нашого рідного міста, столиці України, — надзвичайно важливе свято для всіх нас, киян. Столична влада намагалася розробити якомога широку програму святкування, яка дала б змогу і вшановувати ветеранів, і розповісти молоді, яка народилася в мирний час, про війну і її героїв. Тому програма святкування містить у собі і воєнно-історичну ходу, і покладання квітів до могили Невідомого солдата, і концерти для молоді та для ветеранів», — зазначив голова КМДА.
Олександр Попов також зауважив, що в рамках реалізації соціальних ініціатив Президента України Віктора Януковича щодо соціального захисту ветеранів столична влада ухвалила рішення про виділення матеріальної допомоги ветеранам і жертвам нацистських переслідувань з нагоди 70-ї річниці визволення.
Підземка вперше вирішила обклеїти стіни станції не рекламою, а текстами з привітаннями ветеранів. Більшість пасажирів з радістю бачать зміни в метро. Люди задоволені такою роботою міської влади і метрополітенівців. «Станція «Арсенальна» стала такою гарною, та й ветерани побачать привітання!» — каже киянин Олексій. Крім того, дев’ять вагонів метро буде прикрашено військовою символікою і привітаннями.
Кабмін на прохання київської влади вирішив на честь свята подарувати жителям столиці ще один вихідний. І хоча розпорядження має рекомендаційний характер, кияни сприйняли його з ентузіазмом. «Із самого ранку піду святкувати в центр! Якщо буде парад, то хочу його подивитися. Потім планую прогулятися набережною», — поділилася планами на середу студентка Анастасія Червонцова. «Я щороку відзначаю день визволення Києва. Це традиція у нашій сім’ї. І цього разу обов’язково піду в парк Слави. Братиму участь у святкових заходах», — розповів пенсіонер Петро Гловенко.
Представлена програма святкувань, про яку вже писала газета, надзвичайно насичена. Нагадаємо, 6 листопада святкування розпочнеться о 8.40 церемонією запалювання Вічного вогню на території Національного музею історії Великої Вітчизняної війни. Вшанувати пам’ять героїв прийдуть тисячі працівників київських підприємств, кияни, трудові колективи та громадськість. Біля станції метро «Арсенальна» всім охочим роздаватимуть повітряні кульки й прапорці. А під час меморіальної акції «Вшануємо пам’ять визволителів» у парку Слави кожен охочий зможе одержати лампадку й поставити її біля могили Невідомого солдата або на Алеї Слави.
Вл. інф.