Представники Комітету Верховної Ради з питань екологічної політики, природокористування та ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи взяли участь у розширеному засіданні колегії Державної екологічної інспекції. На ній обговорювали підсумки роботи екологічної інспекції та її територіальних органів за дев’ять місяців поточного року.

За словами народного депутата голови підкомітету з питань державного моніторингу навколишнього природного середовища Володимира Чуба, комітет і Держекоінспекція активно співпрацюють, зокрема, щодо розгляду звернень громадських організацій та громадян, які надходять у великих кількостях з усіх регіонів країни.
Він також звернув увагу присутніх на те, що за активної участі Держекоінспекції, за період звітування, комітетом розглянуто близько 20 листів Рахункової палати, 200 звернень громадян і громадських організацій. Спільно було також організовано та проведено парламентські слухання «Про стан, заходи та перспективи подолання наслідків Чорнобильської катастрофи»; виїзні засідання комітету до Славутича Київської області, Кривого Рогу Дніпропетровської області, Івано-Франківська, Мелітополя Запорізької області. А також проведено комітетські слухання «Про екологічні проблеми видобування сланцевого газу в Україні», на яких детально розглядались питання екологічної безпеки зазначених регіонів.
Особливо В. Чуб акцентував увагу на участі Держекоінспекції при розгляді комітетом понад 170 законопроектів, які законодавчо врегульовують проблемні питання у галузі здійснення державного нагляду за додержанням вимог законодавства у сфері охорони навколишнього природного середовища та сприяють більш дієвому контролю Держекоінспекції щодо екологічної безпеки у всіх сферах господарської діяльності.
Зокрема, йдеться про прийняті Верховною Радою 10 жовтня 2013 року у першому читанні проекти законів про внесення змін до Водного і Земельного кодексів щодо земель водного фонду (реєстр. №2183а), яким передбачається можливість встановлення меж прибережних захисних смуг водних об’єктів без розроблення окремих проектів землеустрою. Адже розробка таких проектів потребує додаткових коштів і часу. Про внесення змін до статті 12 Закону «Про екологічний аудит» щодо об’єктів, що становлять підвищену екологічну небезпеку (реєстр. №2053а), яким посилюються вимоги стосовно проведення обов’язкового екологічного аудита підприємств, що становлять підвищену екологічну небезпеку.
Йшлося також про проект закону про внесення змін до статті 5 Закону «Про судовий збір» щодо звільнення від сплати судового збору Державної екологічної інспекції (реєстр. №2873). Адже Держекоінспекції та її територіальним органам за подання позовів про відшкодування збитків, завданих державі минулого року, необхідно було сплатити з державного бюджету судовий збір в сумі близько 24,5 млн. грн. Водночас у державному бюджеті ні торік, ні цього року видатки на сплату судового збору не передбачені. З огляду на це Комітет з питань податкової та митної політики й рекомендував ухвалити цей проект за основу.
За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради.
Довідково
Змінами до частини третьої статті 12 Закону «Про екологічний аудит» уточнюються випадки здійснення обов’язкового екологічного аудита. Зокрема, до переліку таких випадків пропонується включити такі: «виведення з експлуатації об’єктів»; «ліквідація юридичної особи, яка володіє чи користується об’єктами або провадить види діяльності, що становлять підвищену екологічну небезпеку».