Днями пацієнти клініки «Лавра» самотужки переїхали в нове приміщення НАМН України на вул. Амосова, 5. Ця історія тривала протягом трьох років. Намагаючись привернути увагу до закриття єдиної в Україні клініки національного рівня для ВІЛ-позитивних пацієнтів, яка перебуває на території Києво-Печерської Лаври, активісти неодноразово проводили численні акції. Уряд звернув увагу на цю проблему, і Прем’єр-міністр України Микола Азаров дав доручення розв’язати її до 28 жовтня цього року.

«Строки виконання доручення Прем’єра вже минули. Нам не потрібен офіціоз. Ми не хочемо чекати на той день, коли високопосадовці переріжуть червону стрічку під звуки святкового оркестру. Тут є приміщення, в якому лікарі готові надавати нам медичні послуги. Ми хочемо лікуватися сьогодні», — зазначив пацієнт клініки, член координаційної ради ВБО «Всеукраїнська мережа ЛЖВ» Дмитро Шерембей.

У свою чергу прес-служба МОЗ України повідомила, що заступник міністра охорони здоров’я України Олександр Толстанов проінспектував підготовку об’єкта до введення в експлуатацію, що відбудеться найближчим часом. Як запевнив чиновник, жоден хворий, який потребує лікування в умовах стаціонару, не залишається нині без відповідної медичної допомоги, яка згідно з профілем надається в стаціонарах Києва.

На знімку: пацієнти облаштовуються в новому приміщенні клініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Л.В. Громашевського, не дочекавшись його офіційного відкриття.

 

Фото Павла БАГМУТА (Укрінформ).