Учора вкотре вирішувалася доля столичного Гостиного двору. Київський апеляційний адміністративний суд розглядав позов активіста Вадима Топорова до уряду, ПАТ «Укрреставрація», Міністерства культури про визнання незаконною постанови Кабінету Міністрів України №1380 від 15 серпня 2011 року, якою Гостиний двір виключено із списку пам’яток архітектури, що перебувають під охороною держави.  

Як повідомив представник руху захисту Гостиного двору Ігор Луценко, суд відмовив у задоволенні позову.

Суд попередньої інстанції — окружний адміністративний — у липні цього року відмовив позивачам і вирішив не скасовувати постанови Кабміну про виведення Гостиного двору з Державного реєстру пам’яток архітектури і не зупиняти будівельних робіт на його території. Будівлю не визнали пам’яткою архітектури через брак доказів. Подавати апеляцію Вадим Торопов вирішив тому, що попередня інстанція, за його словами, не призначила будівельної та мистецтвознавчої експертиз, не допитала свідка — автора проекту реставрації Гостиного двору Валентину Шевченко. «Хоча фізичні розміри Гостиного двору в експертизах, що проводило Міністерство культури, різняться. Тобто на лице — фальсифікація», — вважає активіст.

Нагадаємо, боротьба за Гостиний двір почалася у травні 2012 року. Тоді, після рішення провести його капремонт, центр Подолу захопили більше десятка активістів, які були рішуче налаштовані. Приміщення оголосили республікою і почали влаштовувати концерти, майстер-класи, відкриті лекції. Та ніхто не підозрював, що такою роботою доведеться займатися не місяць-два, а більше року, і не лише влітку, а й у морози. Схоже, активісти сподівалися, що надзвичайна активність та увага ЗМІ змусять владу дослухатися до їхніх аргументів і змінити своє рішення. Однак досвід інших будівельних протистоянь у столиці свідчить, що цю справу «наскоком» не вирішити. Не допомогла цінителям старовини і підтримка опозиційних сил у Київраді, які внесли на розгляд питання повернення Гостиного двору в комунальну власність. Проте це рішення не підтримала більшість обранців. А 9 лютого цього року у дворі ще й сталася пожежа (до речі, досі не з’ясовано її причин), яка остаточно поставила будівлю у центрі Подолу на межу виживання: або її терміново відремонтують, або вона зруйнується. Звичайно, за таких умов забудовник опинився у вигідному становищі. Відмовивши йому, влада отримає руїни в історичному центрі міста.

Поки влада, Феміда та активісти розбираються, будівництво на Контрактовій триває повним ходом. Роботи ведуться настільки інтенсивно, що, схоже, навіть якби кияни й захотіли повернути старий добрий Гостиний двір, зробити це вже буде просто неможливо.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.

Довідково

Гостиний двір — торговельний комплекс на Контрактовій площі, 4 у Києві, побудований 1809 року за проектом Луїджі Руска. У 70—80-х роках минулого століття будівлю відреставрували так, як її задумав італійський архітектор. Автором реставрації стала відомий український архітектор Валентина Шевченко. На підставі того, що двір було відбудовано за оригінальними кресленнями, йому було надано охоронний статус.

Акція біля Київського апеляційного адміністративного суду «Гостиний двір — вогнище культури, а не торжище!»