Київська міська рада вирішила продовжити заборону на феєрверки та салюти у столиці на період проведення АТО. За таке рішення на останньому засіданні КМР проголосувало понад 80 депутатів. Міські обранці переконані: зараз не до гучних святкувань, до того ж звуки від вибухів можуть сполохати людей. А тим, хто бачив війну на власні очі, ще й завдати додаткового болю.

Між тим у русі на заборони та обмеження використання феєрверків —столиця не перша і далеко не єдина. Подібні рішення прийняло чимало міських рад, у тому числі — і обласних центрів. Щоправда, на новорічну ніч це обмеження поширюється не скрізь. «Що стосується новорічної ночі, то запускати феєрверки можна майже по всій країні, за винятком кількох міст», — каже Дмитро Кучугура, член правління Асоціації піротехніків України. Більше того, як людина матеріально зацікавлена у зростанні попиту на салюти, переконує: навіть у тих містах, де заборона офіційно прописано, не варто очікувати суворого покарання за її порушення. До того ж, мовляв, навряд чи міліція оперативно зможе реагувати на всі виклики щодо вибухів салютів... Вочевидь, продажі йдуть не надто активно, тому і доводиться вдаватися до подібних маніпуляцій, навіть посилаючись на відверто сумнівні аргументи: «Хочеться нагадати, що психологи уже неодноразово попереджали: відсутність звичних атрибутів під час святкування Нового року може погіршити стан людини. Тому, якщо раніше було олів’є — то воно має бути і зараз, якщо були салюти — та само історія...», — запевняє Дмитро Кучугура. Занепокоєння ж з того приводу, що звуки вибуху феєрверків можуть негативно вплинути на психічний стан людей, які воювали чи ж просто стали жертвами війни, — відкидає. «Воїни АТО прекрасно розуміють, що новорічна ніч — це новорічна ніч. І вони розуміють, що постріли, які лунатимуть — це феєрверки», — чомусь переконаний в цьому пан експерт. Та все ж погодитись без заперечень можна хіба що із його словами: «Запускати феєрверки чи ні — кожен повинен вирішувати самостійно».

Тим часом менш відірвані від суворих воєнних реалій нашого сьогодення люди радять все-таки притримати салюти на майбутнє. Звертаючись при цьому не так до страху покарання, як до совісті своїх співгромадян. «У час важких випробувань, які переживає наша держава, прошу вас із розумінням поставитися до ситуації та утриматися від використання піротехнічних засобів під час святкувань. Розумію, що Новий рік — свято, але цей Новий рік особливий у нашій країні. Закликаю усіх виявити свою громадянську позицію та відмовитись від феєрверків», — закликав на власній сторінці у Facebook, в. о. міського голови Умані Олександр Цебрій.

«По-перше, за 300 км від Дніпропетровська відбуваються справжні військові дії, багато уже загинуло. По-друге, наше місто від війни прихистило майже 25 тисяч осіб. Потрібно розуміти, що у них кожен гучний звук викликає стрес, а діти взагалі дуже лякаються. Тому просимо дніпропетровців із розумінням поставитися до нашого заклику: Новий рік ніхто не скасовує, але його можна відзначити з меншим розмахом, ніж зазвичай», — заявив журналістам начальник управління з питань надзвичайних ситуацій Дніпропетровської міськради Сергій Гайдук.

Офіційно використовувати салюти у новорічну ніч можна черкащанам. Та місцеві чиновники все ж сподіваються, що цим правом городяни не скористаються. «Вважаю, що зараз не може бути жодних феєрверків. Незалежно від того Новий рік це чи День міста. У нас немає зараз свят. У нас йде війна», — переконаний секретар Черкаської міської ради Олександр Радуцький.

Відмовитись від піротехніки на весь святковий період закликають і психологи. Вони переконані: почувши звуки феєрверку, люди, що хоч раз потрапляли під обстріли, можуть впасти в дуже важкий стан. Запуститися може так званий флешбек — картинки-згадки тих страшних подій.