Наміри об’єднати Державну службу зайнятості України з Державною інспекцією України та утворити єдину структуру — Державну службу з питань праці та зайнятості — було розглянуто на круглому столі у Комітеті Верховної Ради з питань соціальної політики. 

Заступник Голови Верховної Ради України Руслан Кошулинський у вступному слові привітав те, що профільний комітет так максимально швидко відреагував на ініціативи уряду. Він назвав запропоноване для обговорення питання «досить складним», враховуючи його вагу для суспільства. Адже ці дві організації різні за своєю суттю — у законодавчому плані, у фінансуванні та матеріальному забезпеченні. Головним, на думку Р. Кошулинського, в разі об’єднання двох структур виконавчої влади має бути недопущення зниження механізму соціального захисту людей.

Заступник міністра соціальної політики В’ячеслав Коломієць повідомив, що міністерство розробило проект Указу Президента України «Про Державну службу України з питань праці та зайнятості», головним завданням якої має стати ефективний захист кожного працівника на всіх етапах трудового процесу, починаючи від прийому на роботу і закінчуючи розірванням трудових відносин з роботодавцем. «Об’єднана служба повинна стати своєрідним будинком праці як для робітників, так і для роботодавців, — сказав він. — Людина має знати, що саме в об’єднаній службі вона зможе отримати всі послуги, всю інформацію, яка стосується працевлаштування, професійного навчання, а також захист трудових прав». Така служба має допомогти безробітним знайти нову роботу, отримати заборговану зарплату на попередньому місці праці, захистити від незаконного звільнення, сприяти професійному навчанню та перепідготовці, підвищенню кваліфікації, відкриттю власної справи. На думку уряду, Державна інспекція з питань праці нині практично позбавлена дієвих механізмів і має обмежений потенціал. Окрім того, дуже малий штат державних інспекторів з питань праці — лише один на район, що унеможливлює проконтролювати всі випадки звільнення працівників.

Голова Комітету з питань соціальної політики та праці Петро Цибенко повідомив, що направив лист Прем’єр-міністру України та запит до європейських структур, зокрема, Міжнародної організації праці щодо ініціатив уряду про об’єднання двох органів виконавчої влади в єдину державну службу з питань праці та зайнятості. При цьому парламентарій наголосив, що не можна допустити руйнування системи соціального страхування. 

Голова підкомітету з питань регулювання трудових відносин та зайнятості населення Комітету з питань соціальної політики та праці Світлана Фабрикант поінформувала, що після повідомлень у ЗМІ про наміри злиття двох структур в одну в комітеті було створено робочу групу. За словами депутата, таке злиття є необґрунтованим і може погіршити і без того не бездоганну роботу в цьому напрямку. Адже функції у двох служб абсолютно різні: Державна служба зайнятості є соціальною структурою, а Інспекція — контролюючим органом. Окрім того, висловила занепокоєння з цього приводу. На думку депутатів, фінансування нової служби здійснюватиметься за рахунок коштів Фонду зайнятості, третину якого становлять роботодавці того, що порушить ратифіковану Конвенцію МОП №81, якою забороняється мати пряму чи непряму зацікавленість у справах підприємств, які перебувають під контролем. Нині Служба зайнятості та Держпраці мають різні джерела фінансування — Служба зайнятості фінансується за рахунок коштів Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, а Держпраці — за рахунок коштів держбюджету. І, як зазначалося під час обговорення, злиття двох структур потребуватиме внесення змін до законодавства, призведе до зростання витрат і може спричинити погіршення соціального захисту безробітних. Крім того, статтею 46 Конституції України визначено, на реалізацію яких прав громадян спрямовуються кошти фондів загальнообов’язкового державного соціального страхування — хвороба, старість, безробіття тощо. Тому фінансування Інспекції праці з коштів Фонду суперечитиме Конституції, — вважають у профільному парламентському комітеті.

Учасники круглого столу закликали ще ґрунтовніше вивчити та обговорити ініціативу об’єднання Державної служби зайнятості та Держпраці. Пропозиції учасників заходу будуть викладені у рекомендаціях комітету. 

  Показник рівня безробіття за даними Держстату у І півріччі 2013 року становив 7,5%, що на 1,1% вищий, аніж у докризовий період (2007-2008 рр.) Із 20,4 мільйона зайнятого населення лише близько 13 млн. осіб є застрахованими, тобто працюють в офіційному секторі економіки. Решта отримують зарплати «в конвертах». 

 Протягом 9 місяців 2013 року державні інспектори з питань праці Держпраці України провели 28 тисяч перевірок на 24 тисячах підприємств. У ході перевірок виявлено 81 тисячу порушень законодавства про працю та загальнообов’язкове державне соціальне страхування.