18 жовтня в Комітеті Верховної Ради з питань охорони здоров’я відбулися слухання на тему «Про запобігання поширенню епідемії туберкульозу, ВІЛ-інфекції/СНІДу та вірусних гепатитів». Участь у заході взяли народні депутати, керівники профільних відомств, представники центральних органів влади, наукових установ НАМН та МОЗ, медичних вишів, регіональних закладів охорони здоров’я, а також міжнародних та національних громадських організацій, котрі опікуються цими питаннями.

Відкриваючи слухання, перший заступник голови комітету Роман Ілик наголосив, що метою заходу є широке обговорення проблемних питань у сфері протидії соціально небезпечним інфекційним захворюванням, адже вони призводять до катастрофічних демографічних наслідків у світі. І Україна, на жаль, тут посідає лідерську позицію. Так, наша держава є другою країною в Європі та п’ятою у світі за темпами поширення ВІЛ-інфекції; за рівнем захворюваності на туберкульоз — на десятому місці серед країн Європейського регіону ВООЗ, віднесених до 3-ї категорії, та на другому в Європі за темпами зростання мультирезистентного туберкульозу і на четвертому — за його поширенням у вперше виявлених хворих.

Серйозною проблемою для України є й стрімкий наступ вірусних гепатитів. За різними оцінками, кількість інфікованих досягла від трьох до семи і навіть дев’яти відсотків українців. Більшість з них — особи працездатного і репродуктивного віку. Таким чином питання протидії трьом епідеміям залишається більш ніж актуальним і вже давно вийшло за рамки суто медичної проблеми.

Колегу підтримала і голова підкомітету з питань законодавчого забезпечення протидії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та іншим соціально небезпечним захворюванням та з питань контролю за забезпеченням лікарськими засобами і медичними виробами, що закуповуються за державні кошти, Тетяна Донець: «На цю тему треба говорити часто і голосно. Мати Тереза стверджувала, що «любов потрібно виявляти в дії». На жаль, таких дій з боку високих чиновників ми не бачимо. Є інше — замовчування проблем, неправильне розподілення ліків, непрозорі тендерні закупівлі, надвисока ціна на антиретровірусну терапію... Не потрібно шукати зовнішніх ворогів, коли є цинічний внутрішній ворог...».

Власне, таким рішучим тоном було пронизано всі виступи народних депутатів, незалежно від їхньої партійної «прописки». Голова міжфракційної групи з подолання епідемії ВІЛ/СНІДу, туберкульозу та вірусних гепатитів Леся Оробець узагалі заявила, що, крім цих смертельних для людей захворювань, є ще одна вбивча для суспільства небезпека. «Це — жадібність чиновників». За її словами, МОЗ переплатив 16 мільйонів гривень на закупівлю трьох антиретровірусних препаратів, ще 12 мільйонів «розпилити» не дозволили завдяки втручанню спеціальної парламентської комісії.

Перший заступник міністра охорони здоров’я Олександр Качур намагався «заспокоїти» присутніх «офіційною статистикою». А за нею, запевнив він, не все так страшно, як це вимальовується у виступах членів парламентського комітету. Взагалі оптимістично: і захворюваність на ВІЛ/СНІД та туберкульоз знижується, і помирають від них менше. (Одне слово, як пожартував хтось стиха у залі «скоро від героїчних зусиль МОЗу людям не буде від чого і померти). Щоправда, визнав пан Качур, ще не вдалося зупинити поширення вірусних гепатитів, бо і застарілі методи діагностики, і дороге лікування. Але й тут немає трагедії: в Україні прийнято Державну програму з профілактики, діагностування та лікування гепатитів і виділено кошти з держбюджету на закупівлю препаратів для лікування тих, хто підхопив смертельний вірус. Отже, перший крок зроблено...

Оптимізм першого заступника міністра не поділили представники пацієнтських організацій Дмитро Шерембей та Володимир Жовтяк. За стилістикою виступ чиновника нагадав їм марксистсько-ленінську класику про крок уперед і два назад. Найдорожче для кожної людини — це життя. Чому комусь дарують на нього надію, а більшості підписують вирок? Без стовідсоткового, адекватного масштабам проблеми фінансування Державної програми неможливо зупинити епідемії соціально небезпечних інфекційних хвороб. Можливо, «офіційна статистика» когось і втішає, але вона не та терапія, яка відлякає підступні віруси і паличку Коха.

Також громадські активісти звернулися з проханням до парламентського комітету провести окреме засідання з приводу знищення клініки Інституту епідеміології та інфекційних хвороб імені Л. Громашевського та тиску на тих лікарів, які виступили на захист хворих, а не поквапилися виконувати розпорядження керівництва про термінове виселення з прилаврської території.

За результатами слухань ухвалено конкретні рекомендації, виконання яких, на думку експертів, може запустити дієвий механізм протидії поширенню трьох епідемій.

На знімку: народні депутати Ірина Спіріна, Володимир Дудка, Леся Оробець, Василь Пазиняк під час слухань.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.