Минулої суботи в Києві стартував 43-й Міжнародний кінофестиваль «Молодість». На його відкритті в палаці «Україна» міністр культури Леонід Новохатько зачитав вітання гостям і учасникам кінофоруму від Президента України Віктора Януковича і Прем’єр-міністра Миколи Азарова. За словами генерального директора «Молодості» Андрія Халпахчі, цього року на фестиваль було представлено 1600 робіт з понад 80 країн. 
Відбір пройшло 250 картин, з яких 38 — українських. Відкрив фестиваль фільм Анджея Вайди «Валенса. Людина надії», який цього року висунуто на премію «Оскар» від Польщі.
...Сходи, які ведуть до входу в палац «Україна», застелені червоною доріжкою. Нею проходять почесні гості та учасники фестивалю. Аншлагу, як на Канському фестивалі, не спостерігається. Але ось з’являються Наталія Сумська й Анатолій Хостікоєв, і шанувальники вітають улюблених артистів оплесками. Пізніше народна артистка України Наталія Сумська вийде на сцену, щоб одержати премію «Овація» за вагомий внесок у розвиток вітчизняного кінематографа, і, звертаючись до учасників «Молодості», скаже, що радітиме пропозиціям знятися у фільмах режисерів-початківців.
Того ж вечора почесний президент МКФ, екс-президент України Віктор Ющенко вручив спеціальному гостеві форуму — австрійському режисеру Ульріху Зайдлю — приз фестивалю за внесок у світове кіномистецтво. Той, у свою чергу, побажав молодим колегам робити те, що вони хочуть, і не слухати критиків.
...Урочисту частину завершено. У залі гасне світло. На великому екрані йдуть титри нової картини корифея світового кінематографа Анджея Вайди.
Гендиректор фестивалю Андрій Халпахчі мотивував вибір картини для відкриття «Молодості» так:
— По-перше, Анджей Вайда — режисер, на фільмах якого ми всі виховувалися, а по-друге, це Лех Валенса і його «Солідарність», без яких не було б перебудови і, можливо, не було б незалежності України...
Стрічка розповідає про період життя Леха Валенси з 1970-х років до 1992-го — шлях, який пройшов простий електрик корабельного заводу в Гданську до політичного діяча, лідера нового профспілкового руху «Солідарність» у Польщі. У картині майстерно переплетені документальні кадри тих років із грою акторів. Фільм не перевантажено політикою. Історичні події —ніби тло сімейного життя і зворушливих стосунків Леха з його дружиною Данусею, яка народила йому шістьох дітей. Іноді здається, що головна героїня — вона. А ще — Папа Римський Іоанн Павло ІІ. Він постійно у кадрі. Протягом усієї картини Валенса, ідучи на страйки або перед черговим арештом, знімає з руки годинник й обручку, віддає їх дружині: мовляв, продаси — прокормиш дітей, доки мене не буде. У фіналі фільму віддана Дануся, обіймаючи свого чоловіка-політика, підносить йому годинник і обручку. Щоправда, незрозуміло, чому католик Валенса надягає її на праву руку...
МКФ «Молодість» триватиме в Києві до 27 жовтня. Фестивальні фільми глядач може побачити в кінотеатрах «Київ», «Кінопанорама», «Київська Русь» і «Жовтень».
Фото Владислава МУСІЄНКА/УНІАН.
Справа наліво: третій президент України (2005—2010 рр.) Віктор Ющенко, директор Міжнародного кінофестивалю «Молодість» Андрій Халпахчі й австрійський режисер Ульріх Зайдль під час відкриття 43-го Міжнародного кінофестивалю «Молодість».