Комітет з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики провів слухання з обговорення проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення захищеності споживачів у житлово-комунальній сфері.
Відкриваючи захід, голова комітету Олександра Кужель зазначила, що законопроект спрямований на впорядкування правовідносин у сфері житлово-комунального господарства (ЖКГ), а також благоустрою населених пунктів та в галузі поховання і регулювання однієї з важливіших сфер життєзабезпечення та життєдіяльності кожного громадянина держави.
У 2008 році було створено урядовий орган, що діяв у системі Міністерства житлово-комунального господарства України — Державну житлово-комунальну інспекцію (ДЖКІ), однак уже в 2011 році її було ліквідовано, і функції контролю у сфері ЖКГ передано до Державної архітектурно-будівельної інспекції України (ДАБІ) та органів місцевого самоврядування. При цьому, вважає голова комітету, ДАБІ, не маючи кваліфікованих спеціалістів у сфері ЖКГ, не виконує покладених на неї Президентом України повноважень у цій галузі. А органи місцевого самоврядування здійснюють фактично контроль за виконанням власних повноважень у сфері ЖКГ. Тому споживач відповідних послуг фактично позбавлений можливості неупередженого, об’єктивного захисту своїх законних прав та інтересів у даній галузі.
На думку учасників слухань, держава в особі її уповноважених органів має запровадити дієвий механізм, завдяки якому буде забезпечено дотримання вимог законодавства, стандартів, правил, норм і порядків та встановлено відповідальність за порушення у сфері ЖКГ.
Також існує необхідність щодо врегулювання положень законодавства у сфері ЖКГ у такий спосіб, щоб вони беззаперечно виконувались усіма суб’єктами правовідносин, оскільки тільки за таких умов житлово-комунальне господарство може належно функціонувати, а людина — відчувати себе в безпеці та отримувати житлово-комунальні послуги належної якості.
За повідомленнями Інформаційного управління Верховної Ради.