Завдяки впровадженню енергозберігаючих заходів різними підприємствами, організаціями й установами міста Дніпропетровську цього року вдалося заощадити майже 17 мільйонів гривень. За словами директора департаменту промисловості, інвестицій та енергозбереження міськради Олександра Гондара, обласний центр тепер має власний енергетичний план зі стратегією розвитку, яка містить не тільки аналіз енергостану міста, а й конкретні дії для його поліпшення.

— Найближчим часом заплановане впровадження енергозберігаючих проектів у житлових будинках і спорудах бюджетної сфери, — запевняє чиновник. — Проведено енергосканування будинків і виявлено, що 65% житлового фонду перебувають у зоні високого енергоспоживання й низької енергоефективності. Тобто енергоспоживання обстежених будинків у півтора разу вище за встановлену норму. Однак у питаннях співробітництва з впровадження енергозберігаючих технологій влада Дніпропетровська надає перевагу об’єднанням власників багатоквартирних будинків (ОСББ) і житлово-будівельним кооперативам (ЖБК). Адже їхні члени найбільше зацікавлені в утепленні власних будинків і готові витрачати на це кошти.

А черговим заходом, що відбувся в рамках прийнятого енергоплану, стала виставка енергозберігаючих технологій. Просто в будинку міськради жителі Дніпропетровська можуть побачити сонячні батареї, вітряки, лічильники, труби з утепленням, енергозберігаючі вікна й матеріали для утеплення будинків.

 

Дніпропетровська область.

На знімках: експонати виставки енергозберігаючих технологій.

Фото прес-служби міськради.