Комітет Верховної Ради з питань фінансів і банківської діяльності рекомендує парламенту направити на доопрацювання проект закону про внесення змін до Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» (щодо напрямів використання коштів Фонду).

Цим законопроектом (реєстр. №2986) пропонується внести зміни до розділу ІV Порядок формування коштів Фонду Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» шляхом вилучення зі статті 20 норми, якою встановлюється механізм надання позик працівникам Фонду в межах кошторису витрат, затвердженого його адміністративною радою, та у порядку, передбаченому нормативно-правовими актами Фонду.
На засіданні комітету зазначалося, що Головне науково-експертне управління апарату Верховної Ради вважає, що проект може бути прийнятий за основу. Водночас у висновку експертів зазначається, що виключення цієї норми із чинного закону має супроводжуватися внесенням відповідних змін і до п. 2 частини другої статті 16, згідно з яким працівникам Фонду за переліком посад, який затверджується адміністративною радою, забороняється «отримувати позики, у тому числі кредити від банків, крім позик від Фонду».
Народні депутати наголошували й на тому, що Національний банк не погоджується із запропонованими змінами, «оскільки відповідні норми закону мають на меті недопущення конфлікту інтересів при виконанні працівниками Фонду своїх наглядових функцій та створюють, таким чином, умови для їх ефективної роботи, а наявність у законі положень щодо надання за рахунок коштів Фонду позик його працівникам сприяє усуненню корупційного чинника у їхній діяльності». Також у висновку НБУ йдеться про те, що стаття 65 Закону «Про Національний банк України» містить аналогічну заборону службовцям Національного банку (працівникам, які безпосередньо беруть участь у виконанні функцій Національного банку) отримувати позики від будь-яких інших фінансових установ, крім Нацбанку.
Члени комітету акцентували увагу й на тому, що Кабінет Міністрів не підтримує законопроект та «вважає, що реалізація запропонованих змін може призвести до порушення соціальних прав працівників Фонду у зв’язку з відсутністю джерел додаткового фінансування».
За повідомленням інформаційного управління апарату Верховної Ради України.
ДОВІДКОВО
Відповідно до ст. 4 Закону «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб», основним завданням Фонду гарантування вкладів фізичних осіб є забезпечення функціонування системи гарантування вкладів фізичних осіб та виведення неплатоспроможних банків з ринку.