А найбільш перспективними новими країнами — постачальниками нафти для нас можуть бути Азербайджан, Казахстан, країни Близького Сходу, Венесуела 
 
Стан, проблеми та перспективи модернізації нафтопереробної галузі України обговорили на слуханнях у Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки.
Доповідаючи про стан справ у галузі, голова підкомітету з питань нафтової промисловості і нафтопродуктозабезпечення Ігор Васюник, зокрема, зазначив, що паливно-енергетичний комплекс держави взагалі характеризується високим рівнем спрацювання основних фондів; недостатнім обсягом інвестицій у розвиток галузей; недосконалістю нормативно-правового забезпечення. «Морально та фізично зношена технічна та технологічна матеріальна база виробництва, низька якість нафтопродуктів, постійне закриття на ремонт та простої через несприятливу цінову кон’юнктуру на сировинному ринку для більшості нафтопереробних заводів України, внаслідок низької глибини переробки нафти та великої собівартості виробництва, призвели до того, що нафтопереробний сектор протягом останніх п’яти років працював в середньому на рівні 30 відсотків своїх потужностей, а в 2013 році цей показник знизився до 7 відсотків», — наголосив народний депутат.
В Україні відсутня програма підтримки нафтопереробної галузі, яка передбачала б надання податкових пільг юридичним особам — власникам НПЗ, наголосив І. Васюник.
Учасники обговорення зазначили також, що упродовж останніх років на ринку нафтопродуктів відзначається наявність контрафактної продукції, яка виготовляється кустарним способом з краденої (або незаконно видобутої) сировини без сплати акцизного збору.
Йшлося також і про те, що необхідно визначити надійні джерела забезпечення України нафтою та диверсифікувати шляхи її постачання. За словами учасників обговорення, найбільш перспективними новими країнами — постачальниками нафти можуть бути Азербайджан, Казахстан, країни Близького Сходу, Венесуела та інші.
Підбиваючи підсумки обговорення, І. Васюник зазначив, зокрема, що пропозиції учасників слухань буде розглянуто в комітеті під час опрацювання проекту відповідних рекомендацій.
 
ДОВІДКОВО
 
В Україні діють 30—40 підприємств з кустарної переробки нафти та виготовлення нафтопродуктів, обсяг переробки якими нафтової сировини (переважно конденсату) становить близько 30 тис. тонн на місяць. Розрахункові втрати бюджету від діяльності вищезгаданих підприємств, тільки за сплатою акцизного збору, оцінюються у 460 млн. грн. на рік.
 
Інформаційне  управління апарату Верховної Ради.