Нещодавно компанія GFK Ukraіne провела соціологічне опитування в шести містах нашої країни, і в Києві в тому числі, попросивши городян назвати три головні проблеми, котрі їх непокоять. За результатами опитування з’ясувалося, що це: погані автошляхи, санітарний стан вулиць, паркування авто на тротуарах і газонах.
На думку 38 відсотків киян, найбільша проблема міста — погані дороги. Бруд і сміття на вулицях — друга проблема, яку назвали 18% респондентів. Останньою в топ-трійці, за даними соціологів, є паркування на тротуарах. Так вважають 16% киян. Серед інших проблем мешканці столиці також назвали: зменшення кількості зелених зон, парків і скверів, прибирання снігу, безпритульні собаки й коти, брак паркувальних місць та освітлення вулиць.
Відверто кажучи, спершу навіть не повірила, що кияни вважають саме ці проблеми якщо не найголовнішими серед тих, які не можна розв’язати, то такими, що найбільше заважають жити. Згодна, стан магістралей і вулиць, брак паркувань — завдання, яке з ходу не виконаєш. Насамперед, через фінанси, що, втім, як завжди, у нас співають романси.
Я могла б зрозуміти, якби серед головних проблем було названо забезпечення гідними: медичною допомогою, робочими місцями, передусім — молоді, і, відповідно, такою само гідною зарплатою, громадським транспортом. А також якби кияни були занепокоєні рівнем корупції, що роз’їдає усі сфери громадського життя, станом людей, не здатних самим собі допомогти — самотніх старих, сиріт, безхатченків.
Але мої дорогі співгромадяни занепокоєні проблемами, які можуть розв’язати самі, до того ж дуже швидко! Адже не інопланетяни перетворили ще недавно найкрасивіше, найчистіше і одне з найзеленіших міст якщо не світу, то колишнього Союзу на смітник. Так само не космічні прибульці паркуються на тротуарах, газонах, під вікнами будинків. А хто? Чи є потреба у відповіді на це запитання?..
Можна, звичайно, (і треба!) висунути претензії до КМДА. І не тільки щодо санітарного стану міста, а й прибирання снігу, функціонування ливнівок тощо. Громада зобов’язана вимагати цього від виконавчої влади і контролювати, як вона не справляється. Але, люди, хіба можливо до кожного з нас приставити прибиральника? Чи не ефективніше одержати бажаний результат, діючи разом: двірники прибирають, але й ми не смітимо. А також: не паркуємо авто на газонах, не виганяємо з домівок котів і собак, що стали непотрібними, і т. д., і т. п. Тобто самі не створюємо того, що заважає жити. І до чого ж просто!
vpysanska@golos.com.ua