Перипетії довкола зведення комплексу будівель адміністративного та господарського призначення в історичному центрі столиці, в Десятинному провулку, 3—5, тривають. Учора сторони конфлікту (громадськість та забудовник) зійшлися в «двобої» у Київському апеляційному адміністративному суді. Там розглядали апеляції Київської міської ради та Української православної церкви Київського патріархату на рішення Окружного адміністративного суду столиці. Останній, як розповіла правозахисник Ірина Невмержицька, 11 червня цього року, задовольнивши вимоги громадськості, скасував одразу два важливі документи: рішення Київради про передачу цієї земельної ділянки Українській православній церкві Київського патріархату та розпорядження КМДА про надання їй дозволу на проектування комплексу будівель.
— Та є ще один нюанс. Суд першої інстанції прописав надзвичайно важливу річ: до остаточного рішення у справі здійснювати будівельні роботи на майданчику заборонено. Але попри це, роботи, хоч і немасштабні, там тривають. Отже, рішення суду не виконується, — розповів «Голосу України» Ігор Луценко, активіст громадської ініціативи «Збережи старий Київ».
Нагадаємо, 10 років тому УПЦ КП рішенням Київради отримала зазначену земельну ділянку для обслуговування будівель, що на ній перебувають. Рік тому історичні будівлі, що були в незадовільному стані, знесли. Тоді ж цей майданчик обнесли парканом і розпочали підготовчі роботи до зведення комплексу адміністративного та господарського призначення. Відтоді триває протистояння між киянами та забудовниками. Адже за даними археологічних розвідок, на цьому місці є залишки фундаменту палацу Х ст., який міг бути резиденцією князя Володимира. Щоправда, від самого початку конфлікту прес-центр Київської патріархії УПЦ КП наголошував, що має всі необхідні дозволи та документи на проведення запланованих робіт.
Тим часом Київський апеляційний адміністративний суд заплановане на вчора засідання переніс на кінець жовтня. Протистояння, зокрема і судове, триває.
Акція протесту біля Київського апеляційного адміністративного суду.
 
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.