У Горлівці, що на Донеччині, до семи років позбавлення волі засуджено чотирьох членів банди, яка займалася розбоєм і пограбуваннями літніх людей. Як повідомив прокурор Микитівського району міста Денис Ходус, зловмисники вдиралися до помешкань потерпілих і, застосувавши силу, відбирали пенсії.
А тим часом у місті повторюються випадки шахрайства, пов’язані з перерахуванням грошей для допомоги родичам, які начебто потрапили в біду. Протягом вересня зареєстровано вже п’ять таких заяв. Наприклад, до чергової частини міліції звернулася жінка, яка повідомила, що їй зателефонував невідомий і назвався представником міліції. Співрозмовник сказав, нібито син потерпілої скоїв тяжкий злочин, а за «вирішення питання» щодо непритягнення до відповідальності потрібно заплатити три тисячі гривень. При цьому жінка стверджує, що чула в слухавці жалібний голос, схожий на голос сина.
За словами старшого слідчого Центрально-Міського райвідділу міліції міста Ніни Несговорової, горлівчанка пристала на озвучені умови і перерахувала через відділення банку зазначену суму. А коли повернулася додому, з подивом виявила там сина і дізналася, що жодного злочину він не скоював.
— Схожий випадок стався ще в одній горлівській сім’ї, — додала старший слідчий. — До міліції звернулася пенсіонерка, якій зателефонував зловмисник і, представившись слідчим міліції, повідомив, що її онук потрапив у неприємну ситуацію. Лише перерахувавши гроші, літня жінка занепокоїлася і зателефонувала онукові, який, як з’ясувалося, був на заняттях.
За всіма вказаними фактами розпочато кримінальні провадження за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України — шахрайство. Санкція цієї статті передбачає покарання від штрафу до трьох років обмеження волі.
Донецька область.