Проект прикарпатських активістів «Схід і захід разом: Різдво в Карпатах» набирає нових обрисів. Цьогоріч організатори, представники громадської молодіжної організації «Осмомисли» та ініціативи «Тепле місто», мають на меті «зшити»-об’єднати Україну і географічно, і ментально. Очікують на приїзд щонайменше 250 чоловік з усіх куточків країни. Наразі, як повідомила на прес-конференції одна з ініціаторів проекту Надія Шегда, є майже сто охочих зустріти свята на Прикарпатті. Найбільше телефонують з Донецької та Луганської областей, четверо осіб приїдуть з Криму. Усі гості проживатимуть у місцевих родинах з 5 по 10 січня і на власні очі побачать, як у нас готуються до Святвечора та Різдва. А ще на них очікують тренінги, майстер-класи та зустрічі з цікавими людьми. У такий спосіб шукатимуть точки дотику культурного позитивного співіснування. Оскільки, як зазначив професор Прикарпатського національного університету Ярослав Мельник, «у нас немає іншого вибору, як навчитися жити разом». Один із ведучих поетичної майстерні Любомир Стринаглюк сказав, що «зустріч у форматі «схід-захід» дає надію, що ми, українці з різних земель, не дозволимо маніпулювати народом через ментальні чи мовні відмінності». А боєць батальйону «Айдар» Петро Шкутяк знає про мешканців сходу набагато більше за інших. Він назвав цей проект «початком розуміння одне одного».
У проекті братимуть участь експерт Інституту досліджень ім. П. Орлика конфліктолог Наталія Беліцер, музикант Кирило Стеценко, кримськотатарська співачка Ленара Османова, художник-дизайнер Ігор Васюта та інші.
Апогеєм майже тижневого дійства має стати всеукраїнський вертеп, у якому гратимуть учасники з усіх областей країни. Детальніше про захід можна дізнатися за посиланням: https://www.facebook.com/rіzdvo.razom.