Інвестори не готові вкладати кошти в модернізацію «хрущовських» районів
У Києві найближчими роками не проводитиметься реконструкція старого житлового фонду. Інвесторам простіше побудувати нове житло, ніж реконструювати старе, повідомив глава КМДА Олександр Попов.
«Ми готові говорити з інвесторами про реконструкцію старого житлового фонду, якщо вони бажають вкладати в це свої гроші. Проблема в тім, що нині такі проекти їм невигідні. І в найближчі роки перспективи в активній їх реалізації я не бачу. Хіба що зміниться на краще економічна ситуація», — сказав він.
Цікаво, що в недавньому інтерв’ю «Голосу України» міністр регіонального розвитку, будівництва й комунального господарства Геннадій Темник заявив про плани до кінця 2013-го розробити пілотний проект знесення хрущовок і будівництва на їх місці нових будинків. За його словами, цей проект, швидше за все, полягатиме у зведенні нових будинків, куди запропонують переселитися мешканцям хрущовок. У них буде декілька варіантів: тимчасово жити в інших районах міста — для того щоб після закінчення будівництва повернутися в рідні місця. А якщо їх задовольнить тимчасове житло, то можуть залишитися в ньому. Щоправда, зазначив він, уже на стадії навіть розмов, умить виникли проблеми: до власників малогабаритних квартир почали прописуватися численні родичі, після чого претендентів на нове житло враз побільшало. Та так, що його не вистачало навіть для них, не кажучи про те, щоб продати його ще й іншим охочим. Тому потрібно думати, як розв’язати це завдання.
Тепер уже київський градоначальник повідомив, що завдання з модернізації хрущовок або реконструкції цілих їхніх масивів поки що нерозв’язуване...
Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.