У багатьох київських ЗМІ з’явилася така інформація: «Акт вандалізму зафіксовано на Лісовому масиві. Одного вихідного дня, а точніше — ночі хтось проколов шини у 150 автомашин, припаркованих у дворах, під вікнами будинків, на газонах і тротуарах уздовж вулиць — Курчатова, Ворошилова, Жукова, на Лісовому проспекті. Зловмисники не пощадили ні старенького «Запорожця», ні іржавої «Газелі», ні дорогих «Мерседеса» та «Ауді». До того ж проколювали не одне колесо, а два, а то й усі чотири. Міліція розшукує вандалів».

Деякі власники авто, яким на заміну коліс доведеться викласти чималі гроші, припускають, що це — підступи паркувальників, які, почепивши знак паркування, вимагають плату за стоянку. Друга версія: проколоті шини — справа рук «народних месників». Вони час від часу воюють зі своїми сусідами і спів-вітчизниками, вимагаючи не ставити машини на газонах і під вікнами квартир. Та й із тротуарів автомобілі вже витісняють перехожих на проїзну частину (на знімку). До речі, навесні якісь «партизани» навіть вікна в машинах вибивали, фарбою обливали.

Тепер водії мають намір залишати в салонах увімкненими автореєстратори, щоб зафіксувати «месників», а потім передати відео в міліцію та покарати винних.

Я мешкаю на Курчатова, тож мав можливість спостерігати за реакцією власників машин, яким доведеться «латати» дірки на колесах. Водії обурювалися, мовляв, чому це вони не мають права поставити авто у «власному дворі під власними вікнами»? Але ж не тільки під своїми, а й під моїми, де ще торік була симпатична зелена галявина, тепер перетворена сусідами-водіями на стоянку...

Гаразд, не було б у будинку дітей, які тут завжди бавилися, стареньких, котрі грілися на сонечку тут-таки, на лавочці, якої вже немає. Тепер мами з дітьми «перебазувались» у сусідній двір, умовивши господарів — ОСББ, дозволити їм гратися на тамтешній обгородженій і зеленій території з добре обладнаним майданчиком.

З другого боку, власники машин мають намір звертатися до міліції, щоб покарати «варварів», які понівечили їхні транспортні засоби? Але ж у такому разі їх теж слід карати і досить суворо, адже стоянка машин у зелених зонах і на газонах заборонена.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА (з архіву «Голосу України»).

ТИМ ЧАСОМ

«Київпастранс» закуповує евакуатори і готує судові позови до автомобілістів, які паркуються на трамвайних коліях. Іноді пасажирам трамвая доводиться самостійно усувати перешкоду. А якщо не виходить, то чекати на власника машини, щоб висловити йому все, що вони про нього думають. Нерідко доходить до бійок.

Останній такий випадок стався кілька тижнів тому в годину пік. Припарковане практично на колії авто протримало десяток трамваїв у центрі міста майже дві години. У Державтоінспекції оформили необхідні документи для штрафу й позовів розгніваних затримкою громадян. Винуватцеві доведеться сплатити не менш як 6 тис. грн. компенсації плюс покрити всі судові витрати.