Навіть у жахливому сні навряд чи кому привидиться «свічка» на території навчального закладу, зведена суб’єктом, що має до освіти такий самий стосунок, як будь-хто до падіння метеоритів. Але в столичному комунальному підприємстві «Спецжитлофонд», схоже, сплять і бачать «хатинку» на ділянці площею 0,22 гектара. Утім, хоч як дивно, наміри побудувати її на освітянській «ниві» хоч і абсурдні, але з правовим підгрунтям.

Купили цеглу, а продали ділянку

Ще 12 липня 2012 року депутати міської ради рішенням №780/8117 без згоди училища-користувача і держави-власника дали комунальникам дозвіл «на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки... на вул. Андрія Бубнова, 4». За цією адресою з 1945 року готують будівельників. За відомим у столиці навчальним закладом закріплені з того часу будівлі, споруди і земельна ділянка (21771,57 кв. м). Яка сила (крім нечистої) вплинула на депутатів міськради, що сприяли сумнівному відчуженню майна в центрі міста — невідомо.

Відомо лише, з чого починалася ця ганебна історія. У 2008 році ТОВ «Атлантіс 101» звернулося до господарського суду Києва з вимогою визнати за ним право власності на об’єкт незавершеного будівництва на Бубнова, 4, і зобов’язати міське БТІ зареєструвати за ним те право. Воно свого часу нібито купило «об’єкт», тобто цеглу, «що була використана у вигляді кладки елементів у кількості 180 куб. м». Купило за 54 тисячі гривень на аукціоні, організованому фірмою, що діяла від імені податкової інспекції в Голосіївському районі, на обліку якої й було незавершене будівництво. Ви щось зрозуміли? Проте суд задовольнив позов «Атлантіс 101». Чому одна із недобудованих споруд училища (гуртожиток у «вигляді цегли») була взята на облік податківцями як «безхазяйне майно» і продана без відома освітян на торгах — розбирається прокуратура. Ні адміністрація закладу — регіонального вищого професійного училища будівництва (РВПУБ), ні керівництво профільного міністерства й досі не знали б про той «аукціон», рішення суду і відчуження земельної ділянки, якби не випадок...

...Торік у жовтні працівники РВПУБ здавали технічний звіт до міського управління земельних ресурсів. Там їх і накрили, як кажуть, мокрим рядном, розповівши про вилучення 0,22 гектара. Згодом завдяки депутатам освітяни дізналися про інші маніпуляції: у березні 2011-го ТОВ «Атлантіс 101» продало «цеглу», тобто незавершений об’єкт РАЗОМ ІЗ ЗЕМЛЕЮ (про яку в рішенні господарського суду — жодного слова!) іншому товариству. Воно у свою чергу в 2012-му якимось чином передало право на ділянку комунальному підприємству «Спецжитлофонд». Воно й загорілося зводити на ній багатоповерхівку, прикрившись благовидним фіговим листком під назвою «будівництво доступного житла».

«Око государеве» поклало око на будівлю училища?

«Прокуратура Голосіївського району розташована в орендованому приміщенні. У зв’язку з розширенням штату, збільшенням документообігу, недостатня площа унеможливлює створення належних умов для розміщення працівників прокуратури, зберігання документів та здійснення трудового процесу загалом.

З огляду на викладене, колектив просить надати згоду щодо передачі будівлі навчально-виробничої майстерні будівельних професій регіонального вищого професійного училища будівництва площею 1199,3 кв. м в оперативне управління Генеральної прокуратури України з подальшою передачею будівлі на баланс прокуратури міста Києва для розміщення прокуратури Голосіївського району.

Передачу будівлі пропонуємо здійснити на підставі Постанови Кабінету Міністрів України №1482 від 21.09.1998 р. «Про передачу об’єктів права державної та комунальної власності».

Із листа прокурора Голосіївського району м. Києва Анатолія Дворника (14.02.2013).

З’явився цей шедевр епістолярного жанру після того, як керівництво і колектив РВПУБ, його ветерани, депутати Київради буквально закидали органи влади та правоохоронців проханнями розібратися в ситуації. Загальновідомо: об’єкти, споруди, основні фонди навчальних закладів вилучаються засновником лише за умови подальшого використання майна і коштів, одержаних від його реалізації, на розвиток освіти. А тут така пропозиція від «ока», що повинно недрімаючим поглядом пильно стежити за дотриманням законів... Маячня, абсурд, кажете? Але ж лист прокурора такий самий реальний, як і рішення господарського суду і Київради... Наче якісь зацікавлені особи змовилися й активно сприяють заволодінню державним майном. Що робити в такій ситуації півторатисячному колективу будівельного закладу? Укотре бити на сполох. Цього разу до редакції «Голосу України». Серед десяти підписантів під зверненням — Валерій Михальчук, який керував училищем з 1971-го по 2004 рік.

— Обстояти рідне училище просить журналістів, зокрема, Іван Вакулович Івашина, Герой Радянського Союзу, який визволяв Київ від німецько-фашистських загарбників, — зазначає Валерій Михайлович. — Тепер доводиться йому та іншим ветеранам захищати заклад від недобросовісних претендентів на будівлю. Утім, біди училища почалися не торік, ситуація ускладнилася в ньому після наказу профільного міністра, який серед літніх канікул тихенько об’єднав три училища в одне.

Чиновники оптимізацією задоволені

Пам’ятаю, як три роки тому педагоги з учнями протестували проти тієї реорганізації — пікетували відомства, скаржилися, ходили по інстанціях. Безрезультатно. Наказ № 737 від 23.07.2010 р. про оптимізацію мережі ПТНЗ Києва міністр підписував (увага!) «з метою раціонального використання державного майна та розміщення навчальних закладів». Вище професійне училище будівництва та автотранспорту, професійний ліцей будівництва і фітодизайну та вище професійне училище №26 тоді почили в Бозі, а на їх фундаменті створили РВПУБ.

На запит групи народних депутатів, адресований керівнику уряду Миколі Азарову, «стосовно системного знищення профтехучилищ», відповів перший заступник міністра освіти і науки Борис Жебровський. Він у своєму листі ще 2010 року, зокрема, зазначив, що реорганізація ПТНЗ сприяла раціональному використанню активів, зниженню тиску на видаткову частину щодо його утримання. При цьому... «збережено державне майно, що стовідсотково використовується у навчальному процесі. Створено сприятливі умови з поліпшення соціально-побутових умов учнів, слухачів закладу», інформував чиновник. Він згадав також про реорганізацію столичного Міжрегіонального центру професійної перепідготовки військовослужбовців у структурний підрозділ Одеської національної юридичної академії; про приєднання київського ВПУ водного транспорту до державної академії водного транспорту тощо.

Про те, як оптимізація мережі вплинула на розвиток згаданих закладів, а також на рівень соціально-побутового забезпечення учнів, слухачів, їх соціального захисту, треба запитати в самих учнів і педагогів. Гадаю, це окрема розмова.

Київ.

ФАКТ

Свого часу, до появи в господарському суді «Атлантіс 101», з кабінету керівника ПТУ зникла печатка. Нещодавно прокуратура Києва з’ясувала, що підпис директора на акті встановлення та узгодження в натурі зовнішніх меж земельної ділянки цього товариства по вул. Андрія Бубнова, 4, підроблений і скріплений викраденою печаткою. З весни нинішнього року міліція Шевченківського району шукає махінаторів. А прокуратура Голосіївського району підготувала подання щодо скасування «революційного» вердикту Київради від 12.07.2012 р. Коли правоохоронці знайдуть шахраїв, а подання буде розглянуте новим складом депутатів бездіяльної нині міськради — питання не риторичне. А тим часом...

ДО РЕЧІ

У пояснювальній записці на ім’я міністра колишній директор РВПУБ Валентин Чагін перед звільненням (вересень 2012-го) детально інформував свого роботодавця про реалізовані ним «особисті побажання» міністра. За два з лишком роки силами колективу та учнів на зароблені ними кошти виконано 23 (!) заходи. Чагін, утім, чемно промовчав, що з обіцяних міністерством сотень тисяч гривень на будівництво, поточні та капітальні ремонти, розвиток навчально-виробничої бази, транспорт тощо новоспечений заклад отримав дірку від бублика. Зізнався, щоправда, що в боргах, як собака в реп’яхах, судиться з постачальниками енергії і воює за те, щоб виділили кошти на харчування пільгових категорій (в училищі навчаються майже сто інвалідів і сиріт).

Тут планують звести житловий будинок.

 

Фото надано училищем.