І не просто мріють, а й працюють у цьому напрямку. Міжнародні рейтингові агентства підтверджують стабільний кредитний рейтинг Криму, а залучення інвестицій стало одним із пріоритетів місцевої влади. Наприклад, уже сьогодні на півострові реалізуються 87 інвестиційних проектів на загальну суму 11,7 млрд. доларів США.

За даними Міністерства економічного розвитку і торгівлі АРК, у першому півріччі темп приросту ключових галузей економіки Криму становив 5,2%. При цьому найбільшу позитивну динаміку дали будівельна галузь (58,6%) і паливно-енергетичний комплекс. І багато в чому пожвавленню економіки сприяє успішна інвестиційна політика. Скажімо, в липні австрійська компанія Actіv Solar, що вже побудувала в Криму найбільшу в Європі сонячну електростанцію, здала ще один об’єкт — у курортному селищі Миколаївка. Це нова електростанція потужністю 69,7 МВт. 

 Але якщо поновлювана енергетика — порівняно нова галузь для Криму, то будівництво традиційно є лідером інвестиційної привабливості автономії. І тут, безсумнівно, випереджувальними темпами розвивається південний берег півострова. На території однієї лише Великої Ялти реалізуються 19 інвестиційних проектів із загальним обсягом інвестицій 354,6 млн. доларів США. Такі дані навів міський голова Ялти Сергій Ілаш. «Це проекти зі створення торгово-розважальних і готельних комплексів, з реконструкції старого житлового фонду, з будівництва об’єктів рекреаційного призначення», — уточнив С. Ілаш. За його словами, за останні роки на території Великої Ялти успішно завершено реалізацію п’яти найбільших іміджевих інвестиційних проектів, загальний обсяг інвестицій з яких становив 72,6 млн. доларів США.

А в планах міської влади протягом 3—4 років — створити найбільший і найсучасніший комплекс відпочинку в Європі. «Пройшли переговори із власниками «Ялта-Інтурист», які уклали меморандум із кримським урядом, щоб протягом найближчих трьох—чотирьох років інвестувати в Ялту понад один мільярд гривень», — повідомив Сергій Ілаш. Реалізація проекту до 2017 року, як планує міська влада разом з інвесторами, дасть змогу створити близько 1300 нових робочих місць, підвищити кількість відпочивальників у комплексі до 150 тисяч осіб на рік і більше, підняти податкові надходження до місцевого бюджету на 13 мільйонів гривень на рік.

Окрилена першими результатами й ще більше — планами на майбутнє, ялтинська влада вже пропонує створити на території їхнього міста аналог знаменитого швейцарського Давоса, щоб зробити це місце постійним майданчиком ділового спілкування. 

У Раді міністрів Криму також із задоволенням відзначають помітне зростання інвестиційної активності в республіці.  «За два минулі роки активність іноземних капіталовкладень зросла у понад два рази. Крим перебуває в першій шістці регіонів за кількістю залучених інвестицій. Найбільше закордонного капіталу вкладено в будівництво, сільське господарство, екологічно чисту енергетику», — зазначив перший заступник голови Ради міністрів Криму Павло Бурлаков. За його словами, влада автономії сьогодні гарантує безпеку і прибутковість інвестицій, створюючи сприятливі та комфортні умови для роботи бізнесу. «Ми розуміємо, що економічний прорив неможливий без системних капіталовкладень. Запрошуючи інвесторів до Криму, ми гарантуємо з боку Ради міністрів супровід інвестиційних проектів від початкового етапу до реалізації. Бізнес має розуміти, що в автономії є стабільність і прогнозованість, ми створюємо європейські умови для роботи інвесторів», — наголосив П. Бурлаков.

Але, що особливо тішить, прогнозованість інвестування в Крим підтверджують не тільки чиновники, а й незалежні експерти. Останні три роки міжнародне рейтингове агентство «Standard and Poor’s» відзначає, що вочевидь намітився прогрес у розвитку Кримської автономії, характеризуючи її перспективи як стабільні та позитивні. Рік тому агентство підвищило довгостроковий кредитний рейтинг Криму з «В-» до «В», а також рейтинг за національною шкалою з «uaBBB» до «uaA-». А в липні цього року цей рейтинг ще раз підтверджено.

«Це сигнал для потенційних інвесторів, що із Кримом можна й потрібно працювати. Ми, у свою чергу, готові пропонувати бізнесу як масштабні, так і локальні майданчики для реалізації інвестиційних проектів, — сказав із цього приводу голова Ради міністрів АРК Анатолій Могильов. То, можливо, невдовзі Криму й насправді знадобиться власне Давоське селище. Чому б ні?

До речі

Кожну третю кВт/год. електроенергії, що виробляється на півострові, уже сьогодні генерують альтернативні джерела енергії.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.