Про це заявив голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформації Микола Томенко під час акції, присвяченої вшануванню 300-річчя Івана Григоровича-Барського — видатного архітектора, яскравого представника українського бароко, який мав безпосереднє відношення до зведення у Києві водогону та фонтана «Феліціан» (пізніше він став називатися «Самсон»), Покровської і Набережно-Микільської церков та інших об’єктів, повідомляє прес-служба політика.
Ці об’єкти є номінантами на звання «7 чудес Києва». Серед інших номінантів на Подолі — Києво-Могилянська академія (де здобував освіту майбутній архітектор), комплекс «Старий Поділ» та комплекс будівель на вулиці Сагайдачного.
Організатор акції «7 чудес Києва» Микола Томенко повідомив, що залишилось декілька тижнів до прийняття остаточного рішення про те, хто стане переможцями. «Наша акція не зводиться лише до визначення найкращих перлин столиці. Важливо також вказати і на проблемні місця та привернути увагу влади до необхідності захистити ті поодинокі пам’ятки, що збереглися», — зазначив Микола Томенко.
Він зауважив, що старий Поділ перебуває зараз у складній ситуації щодо збереження історичних пам’яток і, без сумніву, є частиною історичного центру Києва. А тому, за словами політика, необхідно переконати владу запровадити мораторій на забудову історичної частини Києва та разом із громадою і фахівцями—мистецтвознавцями, архітекторами — ухвалити нову версію Генерального плану міста Києва.
«Адже, коли ми говоримо про історичний центр столиці, ми повинні чітко розуміти, де його межі, і чим більше ми їх «розсунемо», тим більше об’єктів ми збережемо. Інакше ми невдовзі можемо втратити Київ як історичну, архітектурну і духовну столицю», — вважає Микола Томенко.