Питання торговельних відносин між Україною і Російською Федерацією та шляхи їх вирішення обговорювали під час слухань у Комітеті Верховної Ради з питань економічної політики.
Для нашої країни, за словами парламентаріїв, украй важливо, щоб умови торгівлі з Росією, Білоруссю і Казахстаном не погіршились у зв’язку із формуванням Митного союзу.
Ішлося й про те, що Україна повинна отримати зовнішню підтримку. Насамперед необхідно інформувати Світову організацію торгівлі про ситуацію та отримати консультації про механізми розв’язання таких конфліктів, у тому числі з метою недопущення їх у майбутньому. Опрацювати можливість розгляду дій РФ стосовно дотримання угод СОТ, зокрема статті VІІІ «Збори та формальності, пов’язані з імпортом та експортом» Генеральної угоди з тарифів і торгівлі, та підготувати відповідне звернення до Комітету з питань доступу на ринки СОТ.
На думку учасників засідання, актуальним є звернення України до Міжнародного валютного фонду. Зокрема, зазначалося, що МВФ не переймається безпосередньо питаннями торгівлі і двосторонніх економічних відносин, однак для нашої країни такі непередбачувані «форс-мажорні» втрати означають істотне погіршення платіжного балансу, зниження надходжень валютної виручки, додатковий тиск на валютні резерви країни. Крім того, таке звернення набуває додаткової актуальності в контексті нової програми співпраці Україна—МВФ та її макроекономічних параметрів.
Важливим напрямом, за їхніми словами, є підтримка фіскальною і банківською системами України вітчизняних виробників-експортерів, котрі постраждали внаслідок дій російської митниці. Передусім Кабінету Міністрів треба впровадити систему короткострокових (до двох місяців) податкових кредитів та «полегшити» режим застосування автоматичного відшкодування ПДВ вітчизняним експортерам. Банківській системі доречно переглянути умови повернення кредитних зобов’язань, насамперед у частині відтермінування відповідних платежів. Українським банкам необхідно також розробити спеціальні фінансові продукти на підтримку експортерів. Серед таких інструментів можуть бути короткострокові кредити зі зниженою процентною ставкою для покриття дефіциту оборотних коштів, більш тривалими відстрочками виплат тощо.
Народні депутати наголошували й на необхідності запровадження механізму постійного моніторингу з боку Міністерства доходів і зборів та Міністерства економічного розвитку і торгівлі для координації зусиль держави, спрямованих на подолання негативних наслідків ускладнення митних процедур з боку РФ.
Крім того, вважають парламентарії, треба прискорити затвердження технічних регламентів на харчову продукцію та сертифікацію, стандартизацію, а також підписання міжурядової Угоди про взаємне визнання результатів оцінки відповідності та пере-
глянути питання тарифної політики. А ще доцільно створити при профільному міністерстві центр консультацій і допомоги у вирішенні міжнародних спорів для опрацювання та подання на затвердження урядом відповідних регламентів, які регулювали б порядок дій щодо практичного застосування механізмів, передбачених угодами СОТ.
 
ДО РЕЧІ
 
На думку членів комітету, в Україні необхідно створити дієву систему страхування політичних ризиків у зовнішньоекономічній діяльності, яка підтримуватиметься за рахунок коштів державного бюджету. Для цього потрібно внести зміни до чинного Закону «Про страхування», визначивши: поняття «політичний ризик» та основні принципи їх страхування; уповноважений державою орган (або страхову компанію) для здійснення страхування політичних ризиків тощо.
Інформаційне управління апарату Верховної Ради.