Для цього вперше на півострові збудували установку з опріснення солоної води. Її введення в експлуатацію в курортному селищі Новий Світ заплановано на 10 вересня, повідомляє прес-служба Міністерства курортів і туризму Криму. Як зазначив Ренат Тагіров, начальник відділу маркетингу готелю, де відбудеться презентація новинки, комплекс з забору, очищення, знесолення й знезаражування питної води для нецентралізованого водопостачання працює за методом зворотного осмосу.
«Опріснення відбувається за допомогою мембрани, яка має непроникну структуру для солей і проникну для чистої води. Потік, спрямований через неї, залишає всю сіль. Мембрана ніби витискує її з води. Ця інноваційна технологія абсолютно безпечна й екологічна. Отриману сіль повертатимуть у море», — пояснив Ренат Тагіров.
Шукати альтернативні джерела води кримчан змушує її дефіцит на півострові. Понад 75% прісної води надходить сюди Північно-Кримським каналом і лише 25 відсотків припадає на власні джерела. Останні два посушливі роки призвели до того, що рівень водосховищ природного наповнення нинішнього літа виявився нижче 50%. А в деяких, як наприклад Старокримському, ще наприкінці липня опустився до критичної позначки в 17 відсотків. Проблема пошуку альтернативних джерел води особливо актуальна в курортних регіонах, де під час сезону відпусток чисельність населення і, відповідно, витрати прісної води потроюються.
ДОВІДКОВО
Опріснення води — процес видалення з води розчинених у ній солей з метою отримання води, придатної для пиття чи для виконання певних технічних завдань. Для питного водопостачання придатна вода із вмістом розчинних солей не більше 1 г/л. Тому практичним завданням під час опріснення води (переважно морської) є зменшення її надлишкової солоності, що досягається різними способами.