Голова Комітету Верховної Ради з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Валерій Пацкан під час підсумкового семінару в рамках проекту «Співробітництво омбудсменів Східного партнерства» заявив, що захист прав людини є одним із ключових критеріїв на шляху до підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом.
«На жаль, в нашій країні Омбудсмен не має права законодавчої ініціативи, — зауважив В. Пацкан. — Однак та плідна співпраця, яку нам вдалося досягти, дає змогу припустити, що це питання можна розв’язати». Як приклад голова комітету навів успішну співпрацю Омбудсмена із законодавчим органом: торік до чинного Закону «Про Уповноваженого з прав людини» було внесено зміни, якими передбачається здійснення Уповноваженим функцій національного превентивного механізму щодо недопущення катувань. Ці зміни доопрацьовували з урахуванням зауважень та пропозицій безпосередньо Уповноваженого з прав людини.
В. Пацкан також відзначив співпрацю з Омбудсменом у таких галузях, як моніторинг дотримання прав людини в місцях позбавлення волі, а також у законодавчому вдосконаленні механізму захисту персональних даних. Адже з 1 січня 2014 року на законодавчому рівні на Омбудсмена покладено функції уповноваженого органу контролю за виконанням законодавства у сфері захисту персональних даних.
Наразі триває опрацювання і вдосконалення законодавства про свободу мирних зібрань і закону «Про запобігання та протидію дискримінації». Уповноважений з прав людини і його представники включені до складу робочих груп, їхні зауваження враховують при прийнятті рішень.
Під час семінару Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська висловила думку, що національна інституція з прав людини в Україні прагне стати модельною для країн пострадянського простору. На думку В. Лутковської, акцент у питанні захисту персональних даних треба змінити з технічної площини на площину захисту прав людини. На її переконання, виконання Закону України «Про захист персональних даних» жодним чином не повинно перешкоджати реалізації інших прав і свобод громадян, гарантованих Конституцією України.
 
Довідково
 
Завершальний етап проекту «Співпраця омбудсменів Східного партнерства» триває з 3 по 5 вересня у Києві. Цей захід дав можливість об’єднати зусилля омбудсменів для захисту та просування міжнародних стандартів у галузі прав і свобод людини, обговорення гострих питань, викликів і проблем.