Завтра Харків святкує День міста. Третину тисячоліття з часу заснування і 70-ту річницю з тих серпневих днів 1943 року, коли в місто ввійшли воїни-визволителі й на його вулицях і площах, у будинках і на підприємствах почалося таке довгоочікуване мирне життя.
Харків’яни дуже люблять своє міське свято й шанують пам’ять про тих солдатів уже далекої війни, завдяки подвигу яких одна із найдраматичніших битв Другої світової війни стала завершенням її докорінного перелому й послужила широкомасштабному наступу, в результаті якого Харків один із перших серед великих міст України було визволено від загарбників.
Цього року Харківська міськрада, «з огляду на мужність, стійкість і масовий героїзм, проявлені захисниками Батьківщини й жителями міста під час оборони й визволення Харкова від фашистських окупантів», присвоїла Харкову статус Міста військової слави. У День міста Харків відвідають не лише гості з інших міст України, а й не менш як двадцять закордонних делегацій. Очікують прибуття й Президента України Віктора Януковича.
Сьогодні з величезних плакатів на площах і вулицях міста харків’ян привітають ті сивочолі герої, котрі визволяли Харків і дожили до цього щасливого дня. На честь ветеранів на площах грають духові військові оркестри з багатьох міст і країн. Харківське небо не раз осяють яскраві вогні салюту на честь своїх визволителів, і багато тисяч харків’ян, що прийдуть цими днями до обелісків полеглих, на центральні площі міста, поклоняться його визволителям і «великим тем годам».
За 70 післявоєнних років Харків став, мабуть, найбільшим індустріальним центром країни. Тут на десятках підприємств військово-промислового комплексу кували його оборонний щит. Харків створював і випускав для країни, що розвивалася і відновлювалася, трактори, літаки, турбіни, двигуни й десятки інших видів технологічно надскладної продукції. Навряд чи хоч ще одне місто країни може порівнятися з Харковом за внеском у розвиток світової науки, техніки, культури. Яке інше місто дало світові одразу трьох Нобелівських лауреатів — хіміка Іллю Мечникова, фізика Льва Ландау, економіста Саймона Кузнеця, який, до речі, підготував ще двох «нобелівців»? А є ще Іван Бунін, який у молодості теж жив у Харкові. А ще наш земляк, механік університету Йосип Тимченко, який задовго до братів Люмьєр сконструював перший кіноапарат.
На весь світ прославили Харків музиканти Микола Лисенко, Ісаак Дунаєвський, Володимир Крайнєв; учені Кирило Синельников, Микола Барабашов; актори Леонід Биков, Людмила Гурченко, Олексій Петренко; співаки Євгенія Мірошниченко, Марк Бернес; спортсмени Леонід Жаботинський, Юрій Поярков, Яна Клочкова...
Жодне місто у світі (!) не може похвалитися такою кількістю космонавтів. Понад тридцять льотчиків, учених, вихідців з Харкова, були зараховані в загін космонавтів СРСР, двадцять два з них літали в космос. Харківські вчені перші в Радянському Союзі розщепили атомне ядро... А ще — провели перший у світі процес проти німецьких військових злочинців, який відбувся саме в Харкові в грудні 1943 року. Він створив юридичний прецедент, закріплений пізніше Нюрнберзьким трибуналом: «Наказ не звільняє від відповідальності за геноцид».
Сьогодні наше місто знову на піднесенні, є першо-
прохідцем у реформуванні всіх сфер життєзабезпечення. Харків кращий в Україні за комфортом проживання, кращий — з ведення бізнесу. У нас кращий в СНД парк культури і відпочинку, який входить до десятки кращих в Європі. Харків визнано кращим українським містом з проведення чемпіонату Європи з футболу Євро-2012. Але ми ставимо перед собою ще амбіційніші цілі.
— Наше покоління покликане закласти новий фундамент розвитку міста на десятиліття вперед — так само, як це зробили наші батьки й діди, які перетворили Харків на індустріальний, науковий, освітній, культурний центр, передали нам статус першопрохідців у багатьох галузях науки й техніки, — каже Харківський міський голова Геннадій Кернес.
— Переконаний, нам під силу такий рівень завдань. До людей повертається віра у власне місто, у нашу країну, повертається бажання тут жити й працювати, і тому Харків сьогодні є одним із небагатьох українських міст-мільйонників, населення якого постійно зростає. Харків ніколи не був провінцією й ніколи нею не буде. Харків відроджується й прагне до європейських стандартів — увійти до 2030 року в ТОП-100 кращих міст світу.
Харків.