У комітетах Верховної Ради
 
Днями народні депутати від фракції ВО «Батьківщина» Андрій Павловський і Олександр Турчинов зареєстрували у Верховній Раді проект закону «Про внесення змін до Кодексу законів про працю» (щодо скорочення тривалості робочого часу). Нині цей документ перебуває на опрацюванні в парламентському Комітеті з питань соціальної політики та праці.
Проектом закону, зокрема, пропонується: скоротити робочий час працівникам до 38 годин на тиждень; громадянам, які працюють у шкідливих умовах, та неповнолітнім (віком від 16 до 18 років) зменшити його до 34 годин на тиждень; для осіб віком від 15 до 16 років (учнів віком від 14 до 15 років, котрі працюють в період канікул) — до 22 годин на тиждень.
Прийняття законопроекту, на думку авторів, призведе до поліпшення здоров’я громадян та сприятиме підвищенню ефективності праці.
Парламентарії вважають, що у тривалість робочого дня треба врахувати час пересування дорогою на роботу і назад, додому. Українські науковці, за словами народних обранців, піддають критиці підхід роботодавців, які прагнуть рахувати тривалість робочого дня з моменту, коли трудящий безпосередньо приступив до виконання своїх обов’язків. Адже виснажлива дорога в переповненому людьми громадському транспорті часто відбирає дві-три години законного відпочинку. З урахуванням цього безпечна для здоров’я громадян тривалість має бути скорочена як мінімум на дві години. 
Це відповідає міжнародним тенденціям посилення захисту прав трудящих: так, в Японії — 36-годинний робочий тиждень, у Скандинавських країнах — 36—38-годинний.

Вл. інф.